Zelfs in Emmeloord is de supermarkt langer open

Emmeloord en Rotterdam, het lijkt een wereld van verschil. Emmeloord telt net iets meer dan 25.000 inwoners, Rotterdam heeft er bijna 625.000. Ondanks dat Emmeloord hét voorzieningencentrum van de Noordoostpolder is, komt het dorpje niet verder dan één bibliotheek, een muziekschool, een mbo-school en een overdekt zwembad.

Toch is er een overeenkomst; het aantal supermarkten dat tot ‘s avonds 22 uur open is. In Emmeloord zijn dat er drie, net zoveel als in Rotterdam. Dat is vreemd, want in een stad waar in de haven 24 uur per dag doorgewerkt wordt en waar het uitgaansleven tot diep in de nacht doorgaat verwacht je dat ook de meeste supermarkten tot laat open zijn. Kijk bijvoorbeeld naar Amsterdam, Den Haag of Utrecht waar veel supermarkten wél tot laat open zijn; steden die zich bovendien veel beter laten vergelijken met Rotterdam dan Emmeloord.

Emmeloord

Supermarkten tot 22u open in Emmeloord, op een doordeweekse avond

 

Hoe kan het dat in Rotterdam de winkels al vroeg hun deuren sluiten? Aan de winkeltijdenwet kan het niet liggen, winkels mogen al langer tot 22u open zijn. Sinds 1 januari zijn de openingstijden zelfs verder verruimd en is het ook toegestaan om op zondagochtend open te zijn. Dat lijkt dus ideaal voor mensen die graag shoppen of een druk leven leiden en ‘s avonds laat nog even hun boodschappen willen doen. Het is echter niet verplicht om de verruimde winkeltijden te hanteren, en het is dus aan de winkelier om te bepalen of hij of zij langer open wil blijven. Dat is natuurlijk hun goed recht, want niet elke winkelier heeft het personeel of de behoefte om langer open te blijven.

amsterdam-rotterdam

Openingstijden supermarkten in Amsterdam en Rotterdam, op een doordeweekse avond

Gezien het beeld uit andere steden (én dorpen) zou je dus verwachten dat supermarkten ook in Rotterdam hun winkels tot 22 uur geopend houden. Maar op drie supermarkten na sluit alles eerder dan 22u. Aan de grootste kruidenier van Nederland is gevraagd of hier verandering in komt, maar daar zijn geen plannen voor. En dus blijft het enorm druk wie ‘s avonds laat op de Meent nog snel een pizza, bier of toiletpapier wil halen, en moet je in de rest van de stad maar op zoek naar een nachtwinkel. Helaas heeft de gemeente Rotterdam het niet zo op nachtwinkels. Gewoon, omdat het niet zou passen in het gewenste gevelbeeld. Nachtwinkel Sjako op het Kruisplein werd dan ook vriendelijk verzocht daar weg te gaan.

Gelukkig voor de omwonenden van nachtwinkel Sjako opent volgende week in de Calypso een nieuwe vestiging van Albert Heijn. Buurtbewoners zijn uitgenodigd om op 17 februari vanaf 20 uur kennis te maken met de nieuwe winkel. Dat is tegelijkertijd ook de laatste kans om hier na achten binnen te komen, want ondanks dat deze Albert Heijn midden in het centrum van Rotterdam zijn deuren opent, aan de altijd bruisende Kruiskade, zal ook deze winkel maar tot 20 uur open zijn.

Ondertussen kan de Rotterdammer in de late avonduren slechts terecht bij de AH To Go op Rotterdam Centraal, op de Meent, de Jumbo op Katendrecht of de AH XL in Hillegersberg. Het échte Manhattan-gevoel is elders te vinden, in Emmeloord (3), Groningen (9), Haarlem (8), Amsterdam (72!), Amstelveen (4), Almere (11), Apeldoorn (4), Amersfoort (7), Utrecht (19), Leiden (5), Den Haag (27), Delft (4), Arnhem (3), Nijmegen (4), Tilburg (6), Breda (3), Eindhoven (13), Heerlen (6) of in Maastricht (4). Daar zijn minstens net zoveel supermarkten tot laat open als in de tweede stad van Nederland, waar in de haven het licht nooit uitgaat.

Stefan Klingens

denhaag-utrecht

Supermarkten tot 22u open in Den Haag en Utrecht, op een doordeweekse avond

Stefan Klingens (1982) is stadsgeograaf en Rotterdammer. Hij studeerde Sociale Geografie & Planologie aan de Universiteit van Amsterdam en voltooide in 2014 zijn master Stadsgeografie aan de Universiteit Utrecht.

 

Gebruikte bronnen:

De Buik van Rotterdam (Sluiting nachtwinkel Sjako)

Gemeente Rotterdam (Winkeltijdenwet)

Opentot.nl (Openingstijden van supermarkten in Nederland)

SkyscraperCity (Bewonersborrel nieuwe Albert Heijn Kruisplein)

SkyscraperCity (Antwoord van Albert Heijn m.b.t. de openingstijden in Rotterdam)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.