Tagarchief: weena

Ontwikkeling Weenapoint-locatie

Geachte leden van de Raad, geacht College,

RTM XL wil graag aandacht voor enkele aspecten van de nieuw aangekondigde ontwikkeling op de Weenapoint-locatie tegenover de nieuwe OV-terminal Rotterdam Centraal, straks onderdeel van ‘het welkom’ van Rotterdam.

Maarsen Groep beoogt hier volgend jaar te starten met de bouw van een woontoren, kantoorruimte, congreszalen, een brasserie, parkeergelegenheid en verschillende plintfuncties. Een in deze tijd gedurfde ontwikkeling die wij uiteraard zeer toejuichen omdat wij graag zien dat ook nu de binnenstad in hoog tempo verdicht wordt. Toch maken wij ons zorgen om twee punten van deze ontwikkeling.

Zo lijkt de impressie te laten zien dat er een grote bovengrondse parkeergarage komt aan het Weena. Een bovengrondse parkeergarage hoeft geen enkel probleem te zijn, mits deze netjes is weggewerkt of op een bijzondere manier is geïntegreerd in het ontwerp. Het is op de eerste impressie niet duidelijk hoe dit daadwerkelijk wordt opgelost en dit lijkt ons voor het nieuwe college een belangrijk punt van aandacht.

Ten tweede druist het plan in tegen vastgestelde documenten als de City Lounge en de Hoogbouwnota door opnieuw een stuk nieuwe leegte te maken rond het gebouw. Dit stuk openbare ruimte zonder enig nut is vergelijkbaar met de ruimte/leegte voor de Millenniumtoren en vele andere plekken in de stad. Dit is vaak nuttig bij vergelijkbare plannen in dichtbebouwde steden maar juist onwenselijk in een stad met een teveel aan ruimte zoals Rotterdam. Kortom, er wordt wel massa gemaakt in de hoogbouw maar er blijft een hoop leegte over op maaiveld en dat is een gemiste kans. In de stedenbouwkundige randvoorwaarden van de Gemeente Rotterdam stond ook een rooilijn waarbij meer bebouwd zou moeten worden.

Omdat het plan op dit moment nog in de ontwerpfase is en niet behandeld is in de welstandscommissie, heeft de gemeente ons inziens de kans om het plan nog positief te beïnvloeden door van de ontwikkelaar te eisen dat het stuk voor het gebouw wordt meegenomen in de plintbebouwing teneinde een goed podium met duidelijke rooilijnen aan het Weena en Kruisplein te realiseren.

Met deze bijdrage hopen wij een positieve bijdrage te leveren aan de planvorming van dit project. In onze ogen valt hier voor de stad met relatief simpele ingrepen een behoorlijke winst te behalen.