Wat is RTM XL?

RTM XL is een publieksplatform van liefhebbers van Rotterdam, hoogbouw en stedelijke ontwikkeling. Het team heeft onder andere een econoom, een stadsgeograaf, een bouwkundig adviseur en een stedenbouwkundige in de gelederen. RTM XL heeft als doel om in georganiseerd verband een publieke stem te laten horen in de discussies over de ontwikkeling van Rotterdam. Uitgangspunt is dat het Rotterdam ziet als een internationale, moderne stad met veel ruimte voor nieuwe en gedurfde ontwikkelingen. De bijzondere kansen die de unieke ruimte van Rotterdam biedt dient ten volle worden benut. Met name het stadscentrum, maar ook steeds meer gebieden daarbuiten, zien we als locatie om het opgebouwde grootstedelijke karakter en uiterlijk te versterken. In deze wil RTM XL een publieke stem laten horen die zich in beginsel uitspreekt voor de grootstedelijke ontwikkeling van Rotterdam.

RTM XL richt zich daarmee op iedereen die trots is op skyline van de stad, de vele festivals en evenementen, de mentaliteit, kortom die zaken die Rotterdam tot echt Rotterdam maken. RTM XL is van mening dat deze stem regelmatig ontbreekt in de debatten hierover. Als zodanig dient RTM XL geen enkel ander belang behalve dan als middel om uiting te geven aan het enthousiasme voor de grote stad en daarmee een positief geluid te laten horen. Het wordt daarin dan ook niet gehinderd door andere belangen behalve de passie voor Rotterdam.

 

15 gedachten over “Wat is RTM XL?

 1. Prima initiatief. Er zijn al wel meerdere sites waar diverse plannen te bekijken zijn, zoals je waarschijnlijk al weet.

  Ik was benieuwd of er al enige bekendheid is met ; de nieuwe kuip,
  Bioskoop bij Ahoy, nieuwe cconcert/evenementenzaal/gebouw bij Ahoycomplex
  Zijn er plannen voor een permanente ijsbaan? en is er iets bekend omtrent ontwikkelingen voor een
  operahouse (bij het buizenpark katendrecht-Zaha Hadid).
  en superhoogbouw (250m en hoger)zijn er wat meer ontwikkelingen

  1. Hoi Ad,

   Dat klopt. Zelf bestaan we ook alweer 8 jaar deze maand. Ons nieuwe bouwprojecten overzicht is een cadeau aan onszelf. Ons doel is echter niet bouwplannen laten zien, maar enthousiasme voor grote bouwprojecten een stem geven. Een stem geven dus aan al die mensen die voor die plannen zijn, waar je meestal alleen de tegenstanders hoort.

   De Kuip verwachten we volgend jaar plannen voor. Hart van Zuid zijn wel plannen maar nog geen concrete uitgewerkte ontwerpen. Torens boven de 200 meter staan helaas ook nog niet in de planning (Alleen Zalmhaventoren met +/- 215 meter als je de mast mee telt.) Ook een permanente ijsbaan is helaas nog niet aan de orde.

 2. Mooi initiatief!

  Ik hoop dat jullie in je visie ook de wens en noodzaak van echt hoge gebouwen met een small footprint, of de slanke torens meeneemt! Dit om het hoogbouw palet af te wisselen.

 3. Ik ben een jongen van het Flevolandse plattenland. Mijn halve familie woont in Rotterdam, en elke keer dat ik er heen ging vond ik het weer gezellig. Rotterdam had alles, was ‘de grote stad’ voor mij, van de buitenwijken tot de hoogbouw in het centrum. Mijn interesse in hoogbouw is waarschijnlijk door Rotterdam ontstaan. Het is daarom belangrijk te onthouden dat Rotterdam als grote, moderne stad zich moet blijven ontwikkelen. Hoewel ik de bezorgdheden van buurtbewoners wil begrijpen, sta ik achter de bouw van de Zalmhaventoren, en hoop ik dat er in de toekomst meer en hogere wolkenkrabbers komen, die de architecturele hoogte van 200 meter behalen. Rotterdam is een wereldstad met meer dan 600.000 inwoners en een toren van 188 meter in het centrum is daarom helemaal niet ongepast.

  1. Niet alleen de bezorgdheid van buurtbewoners, maar ook veel professionals zijn bezorgd over de willekeur van hoogbouw-zuilen die als grafzerken op de meest vreemde plekken in de stad verrijzen. Hoogbouw werkt oriƫnterend voor de leesbaarheid van een stad. Dit moet niet aan projectontwikkelaars (markt) worden overgelaten, maar aan de professionals die een ruimtelijke visie voor de stad voor ogen hebben.

 4. Erg mooi om het enthousiasme voor de ontwikkelingen in Rotterdam te volgen! Ik hoop dat de verdere groei naar de allure van een wereldstad met kracht wordt bevorderd. Als oudere herinner ik me de puinhopen van na de tweede wereldoorlog. De ontwikkelingen, met name van de laatste jaren, geven me een warm gevoel!

 5. De Raad v State houdt (voorlopig?) de bouw van de Zalmtoren tegen. Klopt dat? Waarom vind ik dat niet op Uw site terug?
  Maar misschien iets over het hoofd gezien. Ik zou het erg prettig vinden als de onfo door U steeds recente ontwikkelingen weergeeft.

  Vr groet, G.J. Faber

 6. Hallo, Zijn er nog nieuwsfeiten omtrent nieuwbouw, petities of dergelijke? De laatste post dateert alweer uit 2017.

  mvg,

  Thomas

 7. Het nimby virus verspreidt zich steeds verder. Helaas kan in Nederland elke idioot met een mening gehoor vinden voor zijn bekrompen zienswijzen. Grootstedelijke ambities worden steeds weer gesmoord door een klein clubje fanatieke querulanten die zonder dat dit enige gevolgen voor henzelf heeft blijven drammen en zeuren over democratisch genomen beslissingen die hen even niet uitkomen. Bouwen die toren ! Gelukkig zorgt de gang naar de Raad Van State alleen voor uitstel en niet voor afstel.

 8. Hoe staat RTM XL tegen over nieuwe groet parken in het centrum en groenvoorzieningen. Groen is belangrijk voor verkoeling door de het volgebouwde beton, die de warmte vasthout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.