De RTM XL Zomertips 2024

Onze stad ontwikkelt zich razendsnel. Overal ontstaan nieuwe hotspots, plekken om van het weer en elkaar te genieten (met of zonder drankje). Maar wat zijn nou de plekken waar de leden van RTM XL graag rondhangen op een mooie zomerdag of -avond.Allemaal delen we in deze laatste editie voor de zomerstop onze favoriete zomerplekken. Van klassiekers die je misschien inmiddels uit het oog bent verloren tot nieuwe plekken waarvan we vinden dat je ze moet ontdekken. Hoewel niks moet natuurlijk, zeker niet in de zomer.
Geniet van het mooie weer (hopelijk, ooit), en wellicht tot op één van de onderstaande plekken!
Een deel van de RTM XL-crew.
Tip 1: Zoek de natuur op!
De niet te missen hotspot die elke hoogbouwliefhebber zou moeten kennen: de Kralingse Plas. Het uitzicht vanaf de noordkant van de Plas over de alsmaar groeiende skyline is natuurlijk fantastisch. En als je honger hebt plof je neer in het gras met je zelf meegebrachte picknick. Of huur een bootje en dobber over de Plas. Vergeet trouwens niet de Heemtuin Kralingse Bos te bezoeken; hier waan je je in een klein stukje bos zoals het hier eeuwen geleden eruit gezien moet hebben.
Het Kralings Bos uitgespeeld en op zoek naar meer natuur? Ga naar het Lage Bergse Bos. Een verrassend mooi stukje bos waar je zomaar tegen Schotse Hooglanders aan kunt lopen. Liefhebber van Zuid? Waag dan eens de oversteek naar Rhoon. Via de Groene Verbinding fiets je zo de A15 over en beland je in het eeuwenoude polderlandschap met prachtige dijkweggetjes. Langs de Oude Maas liggen de Rhoonse en Carnisser Grienden; een uniek stukje zoetwatergetijdengebied.
Met deze tips kun je op en top genieten van dat kleine beetje natuur wat Rotterdam te bieden heeft.
Stefan
Kralingse Plas met op de achtergrond de skyline.
Tip 2: Voedseltuin middenin het havengebied
Deze plek in Rotterdam West binnen het Merwe Vierhavengebied is een oase in het verder stenige haventerrein. Hier wordt op de moestuin door onder ande vrijwilligers  geproduceerd voor de Voedselbank, voor mensen die zo van vers voedsel afhankelijk zijn. In het clubhuis staat de deur elke werkdag in de ochtend open en vormt een laagdrempelige plek van kennis over permacultuur.
De tuin zelf bestaat uit cirkels waarin geoogst wordt met biologische gewassen. Erbuiten staan struiken en bomen die een toevluchtsoord zijn voor vogels maar ook vossen. Aan de rivierkant vind je een Voedselbos wat eerder wat weg heeft van een duinlandschap. Aan de oostkant is het meer beschut. De plek ligt op een plek waar eerder de Keilehaven lag. Op sommige delen zijn de kadeconstructies nog goed te zien. De meeste gebouwen rond de Voedseltuin hebben wel een havenfunctie gehad. Steeds meer gebouwen leveren hun hemelwater aan de tuin, als appeltje van de dorst in de zomer.
Gemeente Rotterdam heeft plannen er een stadspark aan te leggen. Ik hoop dat er bij een groeiend aantal recreanten juist wordt voortgebouwd op alle investeringen die er door de loop van de tijd al zijn gedaan. Aan de overkant ligt al een mooi stadspark; het Dakpark. Dat hoeft alleen nog via een luchtbrug verbonden te worden over de autoweg heen. Daar is nu over lengte van 1 kilometer geen enkele oversteekplaats.
Aan de andere kant is een getijdenpark aangelegd. Zo zijn in de volgorde van oost naar west verschillende dynamieken en uitzichten te vinden. De Voedsleltuin moeten we daarom koesteren, in de stad die niet aangeharkt is. Hopelijk blijft in de toekomst ook de windhaag op de dijk tussen Marconiplein en Schiedam gespaard. Een goede windvanger voor fietsers en in de lente een langgerekt paradijs door de bloesems.
Jurian
De ingang van de Voedseltuin aan de Benjamin Franklinstraat.
Tip 3: Genieten op het terras van de Maaskantine
Mijn tip voor als het zonnetje schijnt en de temperatuur weer zomerse waarden aantikt: het terras van de Maaskantine in De Esch. Gelegen pal aan de Maas, biedt deze voor velen nog verborgen plek een fantastisch uitzicht op bijna de hele skyline van de stad. Het is voor mij de perfecte plek om, samen met vrienden en een koud glas bier, te genieten van alles wat Rotterdam voor mij zo mooi maakt; de rivier met al haar activiteiten en de schoonheid van de skyline.
Bovendien biedt het terras een mooi zicht op diverse bouwlocaties. Vanaf hier kun je tegenwoordig de bouw van Post al volgen. Voor de Baantoren gaat dat nog even duren, maar ook die zal straks goed te zien zijn. Pal aan de overkant klimt de woontoren aan de Piekstraat langzaam naar boven, terwijl daarachter diverse kranen als attracties rondjes draaien voor projecten als De Hef, Dukdalf, De Kuil en Koer. Maar wat misschien nóg leuker is aan deze plek, is dat je in gedachten alles al kunt zien staan wat er nog niet is! Van Rise tot De Kaai en de toekomstige hoogbouw rond de Rijnhaven. Draai je je hoofd iets verder naar links, dan zie je met een beetje fantasie zelfs dat de nieuwe skyline van Feyenoord City al vol trots uitschreeuwt dat Rotterdam toch echt de stad is waar je het allerliefst verblijft. En hoewel ik liever een (metro)tunnel had gehad naar Zuid, kijk ik er toch naar uit om vanaf dit terras ook de bouw van de nieuwe brug te gaan volgen. Laat maar komen hoor, die zomers van ‘24, ’25, ’26, ’27, .., …
Jochem
Het terras van de Maaskantine.
Tip 4: Met de metro naar het strand
Zoals iedereen inmiddels wel weet kan je zo vanaf de Coolsingel met je voeten in het zand staan op het strand van Hoek van Holland. Een ongekende luxe voor de stad Rotterdam! In de zomer rijdt de metro minimaal elke 15 minuten, op warme dagen vaker, naar Hoek van Holland Strand. Het is een bijna surrealistische ervaring om vanuit de drukke stad een half uur later uit te stappen en zo het strand op te lopen. Het bijzondere stationsgebouw versterkt dat effect nog meer.
Natuurlijk leuk op een bloedhete dag voor een verfrissende duik. Of om rood-bruin te bakken op je handdoek als dat je ding is. Maar ook op een minder mooie dag is Hoek van Holland de moeite waard. Er zijn genoeg leuke plekken om even te schuilen met een kop koffie, een koud biertje of een patat pinda. En als je dan toch al duurzaam met de metro naar het strand bent gegaan, kan je er ook nog een schepje bovenop doen door iets te gaan eten bij Pele Surf Shack. De enige strandtent in Nederland met een volledig plantaardig menu, en los daarvan veruit de tofste plek van het strand van Hoek van Holland. Dat is dan wel even een kilometer noordwaarts langs het strand vanaf de metrohalte, valt mee toch?Pro-tip: buiten de spits kan je fiets meestal gratis mee in de metro. Dan kan je op de fiets naar Pele of verder naar rustiger stranden. En helemaal zin in een ritje op de fiets? Dan kan je van Hoek van Holland op de fiets naar Den Haag, waar je met metrolijn E ook weer terug kunt naar Rotterdam met je fiets. Dat is maar zo’n 25 km fietsen via Scheveningen.
Tim
Het terras van Pele.
Tip 5: Hoogbouw kijken vanaf een schip
Denk je aan Rotterdam, dan denk je aan hoogbouw, haven en de bijbehorende schepen. We hebben als stad een rijke geschiedenis, mede dankzij de Holland-Amerika lijn (HAL). Met de SS Rotterdam is niet alleen deze geschiedenis zichtbaar in de stad, er is ook nog eens een super plek om te verblijven in de stad.
Dit schip uit 1959 heeft tot 1997 dienst gedaan als passagiersschip en is vervolgens gerenoveerd (dit proces benoemen we even niet) om nu in de Maashaven te liggen en plaats te bieden aan een hotel en diverse restaurants. In de zomer is het bijzonder goed toeven op het dek waar het terras zit van Lido. Voor de ultieme ervaring adviseren we je om dit te combineren met de overige HAL hoogtepunten in de stad zoals Hotel New York, de cruise terminal, Las Palmas en de Fenix loodsen (met migratiemuseum in aanbouw).
Michel
Het uitzicht vanaf het achterdek van de SS Rotterdam.
Tip 6: Zomermix: vooroorlogs & wolkenkrabbers!
Een stukje tikken over je favoriete zomerse plek in Rotterdam. Klinkt als een makkie. Maar ja, welke dan? De Erasmusbrug over fietsen in het vroege zomerzonnetje als de stad net wakker wordt, zomerse drukte op de terrasjes langs de Rotte in het Oude Noorden of m’n eigen ‘hier kun je in de zon bakken tot de blaren erbij hangen’ (geen zorgen, nooit gebeurd) dakterras met skyline zicht?
Toen bedacht ik me dat ik misschien gewoon een plek moet aanraden waar ik bijna elke dag langs kom en toch nog elke keer denk ‘wow wat een stad’.  Dat is de hoek van de Veerhaven en de Westerkade. Maar we beginnen een klein stukje verder naar het westen. Namelijk bij de ingang van de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel. Vervolgens fiets of wandel je over de Parkkade richting de Veerhaven. Helaas is dit stuk nu vooral ingericht als parkeerterrein. Als je geluk hebt liggen langs de kade een aantal zeeschepen, waar altijd bedrijvigheid op is.
Door nieuwe regels liggen de schepen sinds een paar maanden achter een hek. Hoe jammer ook, misschien is dit wel juist de kans om nu een knoop door te hakken over de toekomst van de Parkkade. Beeld je eens in hoe deze plek er uit zou zien als je alle parkeerplaatsen vervangt door groen! Zo komt Het Park echt aan de Maas te liggen en zeker weten dat heel Rotterdam hier vervolgens in de zomer langs de rivier ligt te chillen.
Oké, genoeg gedagdroomd.
Terug naar het hoekje Veerhaven en Westerkade. Onderweg die kant op over de Westerkade kom je nog langs een super tof nieuwbouwproject op nummer 28. Nieuwbouw met een gevel die prachtig gaat aansluiten op de vooroorlogse panden eromheen. Dat mag in meer stadswijken! Wat mij betreft is de hoek Veerhaven en Westerkade één van de plekken in Rotterdam waar je een gave mix hebt van vooroorlogse pareltjes en supermoderne hoogbouw. Met natuurlijk de Wilhelminapier en de Erasmusbrug aan de rechterkant en links de Zalmhaventoren die uittorent boven de bootjes in de Veerhaven en het prachtige Atlantic House. Met genoeg gezellige terrasjes in de buurt als je denkt “ja leuk Patrick dat uitzicht, maar doe mij maar gewoon bier”.
Patrick
Uitzicht over de Veerhaven.
Tip 7: Eiland van Brienenoord
Dat natuur en stad perfect samengaan is goed te zien op het Eiland van Brienenoord onder, jawel, de Van Brienenoordbrug. Dit eiland is in de 19e eeuw ontstaan, maar nog altijd relatief onontdekt. Je moet ook wel wat moeite doen om er te komen, maar dat heeft ook zo z’n charme. Op het eiland wandel je langs prachtige getijdennatuur, kom je  zomaar een kudde Schotse Hooglanders tegen en als klap op de vuurpijl kijk je vanaf het kunstwerk ‘Waterwoud’ op de steeds indrukwekkender wordende skyline van Rotterdam. Mocht het echt warm zijn dan kun je ook lekker zwemmen in het voormalige droogdok waar de tunneldelen voor de Rotterdamse metro zijn gemaakt om daarna wat te drinken bij Buitenplaats van Brienenoord. Gevestigd in een circulair gebouw wordt hier kunst en horeca op een bijzondere wijze samengebracht. Uniek toch!
Door de ontwikkeling van Waterkant, een deelgebied in Feyenoord City, gaat dit gebied nog interessanter worden. Zo wordt de getijdennatuur doorgetrokken en wandel je straks van een dynamische stadswijk via een prachtig groene omgeving van het eiland helemaal tot aan het Mallegat. Wij kunnen niet wachten!
Dirk
Het eiland met de Van Brienenoordbrug.
Tip 8: Zonsondergang op het Heijplaat-strand
Alleen de reis ernaartoe is al een feest: met de Watertaxi vanuit de stad, door de haven (of een deel ervan) en dan aanmeren bij het strand van Heijplaat. Bij het quarantaineterrein. Sowieso is dit een heerlijke plek om te toeven, maar het relaxte strand is een extra pluspunt. Terwijl je richting een van de molens van Schiedam kijkt, vaart er af en toe een schip voorbij. Echt het water in kan niet vanwege de sterke stromingen, maar daar krijg je, weg van de drukte van de stad, prachtige zonsondergangen voor terug.Kortom: laad je rugzak, strandtas of andere draagmogelijkheid vol met wat te drinken, wat te eten, een goed boek, een muziekspeler en een kleedje. Boek dan een Watertaxi en geniet een zomeravond van haven, zon en water. Nadeel: je moet niet vergeten om alvast een Watertaxi terug te boeken…
PS: onderstaande foto is gemaakt met minder mooi weer, en zelfs dan is het er mooi.
Arjan
Het strand van Heijplaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.