RTM XL Podcast aflevering 2, Dichtheid en de Stadswijken

In mei presenteerden we de eerste RTM XL podcast. Deze is zo goed ontvangen dat we hebben besloten om maandelijks een RTM XL podcast gaan maken. In deze tweede podcast praten Jurian, Tim en Arjan over dichtheid en de stadswijken. Bebouwingsdichtheid en inwonersdichtheid zijn al lang thema’s van RTM XL, en we maken ons al lange tijd zorgen over de afnemende dichtheid in de stadswijken, en de maar trage groei in de binnenstad.

Zo riepen we in 2011 op om de inwonersdichtheid in de binnenstad naar de hoogste van Nederland te brengen. Het eerste doel was om in 10 jaar te groeien van 31.500 in 2010 naar 40.000 inwoners in 2020. We zitten per 1 april op 34.500, dus die hebben we bij lange na niet gehaald. Ook riepen we in onze alternatieve woonvisie in 2015 op om op een andere manier balans in de wijken te brengen dan het ene type woningen eruit te halen en er een andere in te stoppen. Dit door toe te voegen en te verdichten, in plaats van weg te nemen en te verdunnen. In 2018 studeerde Jurian Voets af met een ontwerpstudie naar het Oude Westen waarin hij liet zien hoe die woonvisie van RTM XL in de praktijk handen en voeten zou kunnen krijgen. En behalve woningen voor alle doelgroepen voegde dat ook nog interessante plekken, routes en groene kwaliteiten toe te voegen aan de wijk. Wat ons betreft een studie die vanuit de gemeente nog eens een vervolg zou moeten krijgen…

In deze Podcast gaan Jurian Voets, Tim de Bruijn en Arjan Spoormans verder praten over dit onderwerp. Bij de actueeltjes wordt verder gesproken over de plannen voor Boijmans van Beuningen, de vergroeningsambities van de gemeente en de plannen voor het Schiekadeblok. Veel luisterplezier en we horen graag je reactie!

Luister de podcast via jouw favoriete podcast app. Hieronder de links naar Soundcloud en Spotify. Volg voor Apple deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.