Grootse plannen voor de Rijnhaven!

Rijnhaven hoofdbeeld

Het ene na het andere plan voor de Rijnhaven passeert de revue. Jachthavens met superjachten, zonneparken, torens aan de oostzijde, drijvende parken en meer. Urban Crossovers en Blue Room hebben deze week een groots plan gepresenteerd samen met Stebru en Amsvest. Het plan is door hen SmartMoves 51.90 gedoopt.

In het water stellen ze een levendige wijk voor met tal van functies: “Een drijvende wijk met vertier, cultuur, kennisinstellingen en sport. Drijvende woningen, horeca met terassen, hotelkamers, kantoren, makerspaces en een verzameling van internationale instituten als het Global Centre of Climate Adaptation (GCA).”

Drijvende wijk waar van alles te beleven is, Copyright Blueroom B.V.

Aan de oostkant staan in een groene zone 5 slanke torens, met veel groen. Zogenoemde natuurinclusieve torens. Wat ons gelijk opvalt is dat ze los in het groen staan en niet op een stevige stedelijke plint met programma. Dit is zo gedaan om het zicht vanaf de Posthumalaan naar het water open te houden. Wat ons betreft een verkeerde keuze, hoe belangrijk is dat zicht? We verwachten dat het windklimaat niet best zal worden door de losse torens. In het gemeentelijke hoogbouwbeleid wordt mede om die reden voorgeschreven dat losstaande torens niet wenselijk zijn. Op dat punt mogen de plannen van ons dus best nog worden aangepast! Er zitten nu ook ‘slechts’ zo’n 1250 tot 1500 woningen in de plannen. Dat mag van ons best wat meer zijn. Juist in een stevige stedelijke onderbouw kan je heel veel woningen kwijt met weelderige groene terrassen op levendige plinten. Los rondgestrooide torens is echt niet wat deze plek nodig heeft, want ruimte en vergezichten zijn er meer dan genoeg! Dit gebied heeft juist compactheid nodig, stedelijke intimiteit die in contrast staat tot de ruimte er omheen. Enkele torens lijken wel over de 200 meter heen te gaan, wat onze goedkeuring uiteraard weg kan dragen.

Veel lege groene ruimte tussen de torens. Hier zien we liever grote stedelijke blokken. Copyright Blueroom B.V.

Zoals gezegd zijn er ook al veel andere plannen voorbij gekomen. Begin 2020 moet de gemeente met een visie naar buiten komen wat er met de Rijnhaven moet gebeuren. Er is ooit opgeroepen om met plannen te komen. Die zijn er nu genoeg, maar wat wil de gemeente? Het is de hoogste tijd om regie te nemen zodat er ook echt snel iets kan gaan gebeuren in de Rijnhaven. Aan animo geen gebrek, aan duidelijkheid echter wel!

Volop activiteit op het water waar van alles te beleven is, met ook veel ruimte voor kleine boten, maar expliciet geen superjachten. Copyright Blueroom B.V.

Voor op het water vinden wij dit tot nu toe veruit het meest interessante plan. Het is ook modulair en kan dus in de tijd groeien en zich aanpassen. De extra routes over het water zorgen voor spannende verbindingen tussen Katendrecht, Wilhelminapier en richting de strook van Inholland. Een stevige onderbouw voor de torens met terraswoningen en voorzieningen zouden wat ons betreft het plan af maken. We hopen nu snel op duidelijkheid van de gemeente Rotterdam!

2 gedachten over “Grootse plannen voor de Rijnhaven!

  1. Prachtige plannen! Alleen zou ik wel graag een strand toegevoegd zien! Liefst aan de kade van de kop van zuid, zodat het strandje op het zuiden ligt. Of eventueel strandjes aan de nieuwe stukken land in de rijnhaven, lekker rustig! Plekken waar mensen even lekker kunnen relaxen, een strandje is een plek waar mensen lekker gaan liggen zonder zicht te schamen.

  2. Wow wat een geweldige mooie ambiance dat op het water! Ook die torens, al had ik liever gezien dat die torens een beetje van elkaar verschilden qua vorm. Waarom niet daar ook de Peter Stuyvesant toren plaatsen? En de Jungerhanstoren? Laat die 2 torens nou alsnog eens alsje alsjeblieft van de grond komen :'(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.