Het Oude Westen verdicht, een alternatief voor de stadswijken


Een ode aan de Rotterdamse stadswijken

een pleidooi voor zorgvuldige verdichting.

 

Stadswijk bedreigd

De Rotterdamse stadswijken worden bedreigd. Oude vaak kleinere woningen worden gesloopt, en grotere, duurdere en grondgebonden woningen komen ervoor terug. Minder woningen vooral, veel minder. Een bedreiging voor een unieke leefstijl: stedelijk wonen in diverse wijken met tal van voorzieningen op loopafstand. Jurian Voets maakt zich zorgen over deze ontwikkeling die al jaren gaande is in de wijken rond de Rotterdamse binnenstad. Er liggen enorme kansen om de stadswijken juist nog interessanter te maken, nog intenser. Hij besloot daarom dit thema als uitgangspunt te nemen om te laten zien dat het ook anders kan.

Een andere benadering

Met het afstudeerproject ‘Intense Stad Oude Westen’ geeft Jurian Voets een alternatief voor de gemeentelijke ‘Woonvisie 2030’. Volgens die woonvisie moeten veel woningen plaats maken voor grondgebonden gezinswoningen. In de visie van Voets zijn er meer passende stedelijke woonvormen mogelijk die ruimte scheppen voor bestaande én toekomstige wijkbewoners. Het aantal woningen neemt hierbij niet af maar juist fors toe. De Rotterdamse wijk Het Oude Westen koos hij als ideale case study. Het is onderdeel van de Rotterdamse binnenstad, en door de complexe vooroorlogse structuur een logisch gebied voor deze verdichting. Al sinds de jaren voor de Tweede Wereldoorlog doen anti-stedelijke moderne idealen afbreuk aan levendige ‘Intense stad’. In de Intense Stad gaat het om samenleven en ontmoeten. Een hoge dichtheid en diversiteit van mensen zorgt ervoor dat er veel en diverse voorzieningen bestaansrecht hebben. Leuk, maar ook goed voor een gezonde wijkeconomie.

Internationale voorbeelden

20171118-STEEG KH_2

Andere woonvormen dan de standaard rijwoning brengen kwaliteit en dichtheid in de wijk. Beeld: Jurian Voets

Voets heeft verschillende stadsbuurten wereldwijd onderzocht om te kijken wat het verband is tussen opbouw, dichtheid en voorzieningen. Ook is internationaal onderzoek verricht naar compacte gebouwvormen. Hoe kan je aantrekkelijke woningen maken voor verschillende doelgroepen, waaronder gezinnen? En dit terwijl je tegelijk de wijk ook aantrekkelijker maakt? Deze internationale voobeelden vormen de bouwstenden voor het Oude Westen.

Buitenruimte als ruggengraat

De ruggengraat van het plan is een nieuwe voetgangersroute die het Oude Westen met de binnenstad en de wijk Middelland verbindt. Dit gebeurt via een lint van buurtparken, buurtpleinen en woonstegen, en zo ontstaat er een spannende route langs kwalitatieve stedelijke plekken. Door slim te plannen en functies zoals scholen en woningen te stapelen ontstaat ook weer ruimte voor extra nieuwe woningen. De buurtbewoners delen ruimtes zoals dakterras, garage en binnentuin.

Oude Westen 02

Een route van hoogwaardige plekken als lint dwars door het Oude Westen. Beeld: Jurian Voets

Hogere gebouwen vormen bakens in de wijk en geven pleinen en buurtparken een gezicht. De compacte en vaak betaalbare woningen hebben collectieve voorzieningen in de plint die zorgen voor levendigheid onderin de gebouwen. Als het plan van Voets tot in het extreme wordt doorgevoerd is er ruimte voor twee keer zoveel inwoners in het Oude Westen. En die wonen dan in een wijk met meer kwaliteit, meer voorzieningen en waar ook de huidige bewoners nog steeds kunnen wonen. De Intense Stad vormt hiermee een voorbeeld hoe zorgvuldig verdicht kan worden in de Rotterdamse stadswijken en tegelijk een enorme kwaliteitsimpuls te geven.

Oude Westen 03

Hogere gebouwen geven pleinen en parken smoel en levendige functies. Beeld: Jurian Voets

En nu doen!

RTM XL vindt dat deze studie een voorbeeld kan zijn voor hoe we anders om kunnen gaan met onze stadswijken. We zouden graag een pilot zien in het Oude Westen waarbij deze ideeën verder worden uitgewerkt. Er liggen kansen om unieke woningen voor gezinnen te bouwen midden in de stad die veel leuker en interessanter zijn dan de standaard rijwoning met een tuin. Rotterdam zou hier serieus naar moeten kijken en ruimte moeten scheppen voor experiment en vernieuwing!

4 gedachten over “Het Oude Westen verdicht, een alternatief voor de stadswijken

      1. Top! Dank voor je reactie en het delen van de link. Ik heb het zojuist gelezen en sta helemaal achter de spirit van je pleidooi! Hopelijk is er een gehoor te vinden bij de Powers that be. En mocht je nog een keer een presentatie houden, dan verneem ik dat graag! Groet, Michasl

  1. Probleem is alleen dat de natte woondroom van mn. de witte mens niet gestapeld is. Ergens leeft daar nog steeds de gedachte dat kinderen niet kunnen opgroeien in een appartement, maar een rijhuis met tuin. Zo lang deze gedachte overheerst heeft dit gestapelde bouwen geen zin, want raak ze maar eens kwijt aan de mensen die je daar wilt. Dit betekent helaas dat het stedelijk wonen in de stad nog wel steeds verder geminimaliseerd word. Men zou ook die verouderde vooroorlogse woningen als klushuizen kunnen verkopen, en van 2 kleine woningen 1 grote te maken, maar ik weet niet of dit populair is bij de doelgroep. Helaas zijn wij nog steeds een land van kneuterigheid, zeker qua woonwensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.