Gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam en bouwambities

Rotterdam is als Manhattan aan de Maas de onbetwiste hoogbouwstad van Nederland. Het gebonk van heipalen die de grond in worden geduwd en de aanblik van bouwkranen horen net zo goed bij de stad als de Maas en de haven. Maar ten opzichte van de andere grote steden in Nederland bouwt Rotterdam het minst, ondanks de groei van het aantal Rotterdamse inwoners. Veel Rotterdammers staan daardoor in lange rijen als er een woning te koop komt.

RTM XL vroeg de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam naar hun bouwambities. We hebben SP, Partij voor de Dieren, Nida, DENK en de PVV ook benaderd. Helaas hebben we van deze partijen geen reactie ontvangen, ze vinden het thema bouwen blijkbaar niet belangrijk genoeg.

Ambitie woningbouwproductie per jaar in de periode 2019-2022, per partij.

Waar moeten die woningen dan komen? PvdA vindt de woningbouwontwikkeling van Feyenoord City te beperkt, en ondersteunt de gebiedsontwikkeling van Feijenoord XL, dat zich richt op duizenden extra (corporatie)woningen rond het Feyenoordstadion. Ook 50PLUS ondersteunt de plannen van Feyenoord City en Feijenoord XL. D66 richt zich vooral op de Stadshavens (het gebied rond Marconiplein). Andere partijen noemen niet specifiek een locatie.

Hoe zorgen de partijen dat die woningen er ook snel gaan komen?
Plannen zijn mooi, maar hoe gaan de partijen zorgen dat die woningen ook echt gebouwd gaan worden? De meeste partijen willen daarvoor vooral regels versoepelen en bureaucratie tegengaan. Het CDA stelt zelfs een landelijke noodwet voor om dit te regelen. We vragen ons af of dit op korte termijn echt iets oplevert. VVD, GroenLinks en de PvdA willen snel gemeentegrond beschikbaar stellen voor woningbouw. De ambitie van D66 om in te zetten op hoogbouw bovenop bestaande gebouwen en buiten de binnenstad a la Parijs of Berlijn in zes tot acht verdiepingen te bouwen lijkt ons een goed idee. GroenLinks pleit om te zorgen dat er ook voldoende ambtenaren zijn om alle plannen te beoordelen en te begeleiden. Dat lijkt ons na alle bezuinigingen op de gemeentelijke organisatie hard nodig. GroenLinks vraagt naast nieuwbouw ook aandacht voor groene parken en pleinen. Het idee van CU-SGP om tijdelijke woningen mogelijk te maken in lege gebouwen vinden we als korte termijn oplossing voor de woningnood een leuk idee. De inzet van CU-SGP op tinyhouses en die van D66 op zelfbouw is sympathiek, maar zorgt niet direct voor veel woningen.

Mag er hoger worden gebouwd dan nu is toegestaan?

Op zoek naar ruimte voor woningbouw, moet je alle kanten op kijken. Dus ook de hoogte in! De meeste partijen zijn het daar ook over eens. Alleen CU-SGP vindt dat extreme hoogbouw een uitzondering moet blijven: “wij willen geen Dubai aan de Maas”. Wel stellen partijen voorwaarden aan de mogelijkheid om hoger te bouwen. Het moet bijvoorbeeld geen belasting zijn voor de leefbaarheid van omwonenden (PvdA), geen windhinder of schaduw veroorzaken (50PLUS), aansluiten bij een gebied waar nu al hoog is gebouwd zoals de binnenstad (D66, CDA en Leefbaar Rotterdam) of er moet voldoende plek zijn om te parkeren (VVD). Opvallend, want de gemeentelijke parkeernormen gaan juist flink omlaag, als het gaat om binnenstedelijke projecten. Ook zal er veel meer ingezet worden op deelauto’s, in plaats van eigen autobezit.

Iconen

De favoriete iconische projecten per partij.

Hoe zorgen de partijen dat er ook voor starters en lagere inkomens genoeg woonruimte blijft?
De partijen zijn hier duidelijk over verdeeld. PvdA, GroenLinks en 50PLUS willen de afname van 20.000 sociale woningen (zoals afgesproken in de Woonvisie) tegenhouden en ook voor starters en lage inkomens nieuwe woningen bouwen. Leefbaar Rotterdam sluit zich aan bij dit standpunt en vind ook dat er voor deze groepen grote hoeveelheden nieuwe woningen moeten worden gebouwd. Zij gaan voor betaalbare appartementen in en om het centrum en grotere betaalbare woningen daarbuiten. Leefbaar Rotterdam laat zich niet uit over de afname van 20.000 sociale woningen. CDA en VVD kiezen ervoor om vooral in te zetten op de bouw van huurwoningen met een huur tussen de € 710 en € 1.000 per maand. Het CDA pleit daarnaast om vooral ook grondgebonden gezinswoningen te bouwen (minstens 2.500 per jaar).

D66 wil dat de woningcorporaties ook deze woningen (weer) mogen bouwen. Stadsinitiatief Rotterdam pleit onder andere voor de bouw van woningen voor ouderen zodat zij verhuizen uit woningen waar weer starters en lagere inkomens in terecht kunnen. CU-SGP, Stadsinitiatief Rotterdam en D66 zetten verder in op andere typen woningen. CU-SGP heeft het over tinyhouses en tijdelijke woningen, Stadsinitiatief Rotterdam wil woningen met creatieve ruimtes en D66 pleit om te kunnen experimenteren met verschillende woonvormen.

Conclusie
We willen de politieke partijen meegeven dat bouwen in de stad ook vraagt om sterke bestuurders en ondernemende ambtenaren. Niet bij wat tegenstand uit de buurt of de eigen achterban meteen een project afzwakken of afblazen. Dat hebben we de afgelopen jaren helaas een aantal keer zien gebeuren. Zo hebben de VVD en PvdA Rotterdam nu (grote) bouwambities, maar vonden ze de 450 woningen van De Zalmhaven twee jaar geleden nog teveel.

Verdichting van de stad is een complexe maar gewenste aangelegenheid, en daar moeten processen gestroomlijnd worden waar mogelijk en bouwplannen met voldoende capaciteit aan ambtenaren worden getoetst.
We roepen de partijen op om na de verkiezingen meteen aan de slag te gaan met een ambitieuze bouwagenda. Die bouwagenda moet laten zien hoeveel en waar er de komende jaren in de stad kan worden gebouwd, met concrete projecten en minimale woningbouwaantallen.

We stellen voor die agenda samen met de woningcorporaties en marktpartijen op te stellen. Uiteraard denken we ook graag positief kritisch mee! Samen bouwen we aan een sterke stad met een nog toffere skyline.

 

4 gedachten over “Gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam en bouwambities

 1. Doorstroming
  Er wordt steeds minder verhuisd in de huurwoningmarkt, terwijl de vraag naar sociale woningen stijgt. Steeds strengere regels leggen alle partijen beperkingen op om het probleem aan te pakken. Wij weten: als een senior in een eengezinswoning verhuist naar een kleinere woning, komt er een gezinswoning vrij waarin iemand vanuit een starterswoning kan vertrekken. Daarom is het zo belangrijk dat er wordt verhuisd: één verhuizende senior kan 5 verhuizingen “opleveren”.

  Als tussenoplossing in een krappe markt vol beperkingen stelt Stadsinitiatief voor dat woningruil (denk aan: gebruik Huisje Huisje-app) tussen huurders mogelijk wordt gemaakt. De woningcorporaties kunnen het zelf niet regelen? Geef de mensen dan de mogelijkheid het voor zichzelf te regelen. Het is een kleine moeite om de huurverhoging na woningruil te beperken.

 2. Van mij mogen er best meer wolkenkrabbers bij, maar wel met andere fantasiën, en niet rechttoe rechtaan, lelijke blokken of blokkerig aanzicht. Wat te denken van bijvoorbeeld spitsere torens, glooiïngen, misschien ook iets met mozaïek, en torens met verticale tuinen en torens die tevens ook groene stroom opwekken doormiddel van zonnecellen of bepaalde coatings?

  Vooral torens met verticale tuinen, om meer groen in de stad te brengen lijkt me heel aantrekkelijk. Neem nou bijvoorbeeld hotel The Rubens in Londen, meteen ene fraai stuk architectuur aan de groene kant, The Occitanie Tower, The Curvy Tower in Tel Aviv of wat ik vooral mooi vind is zoiets als de Zero Carbon Bionic-Arch concept. Ik noem maar wat voorbeelden om te laten zien dat er meer vorm in mag en in een aantal torens ook meer groen. En stiekem hoop ik ook op wolkenkrabbers die de 300-400 meter gaan passeren. Wat dat betreft is de Zalmhaventoren een begin, met de eerste échte wolkenkrabber van Nederland. Want je spreekt pas van een wolkenkrabber bij 200 meter en hoger.

  Rotterdam moet eens durven. Daarmee zou de stad zo ontzettend veel meer allure mee krijgen.

  1. Oja, bijna vergeten. De Dutch Windwheel is ook een mooi concept. Dat is mijn inziens eindelijk eens een écht gedurfd project. Prachtig, ik zeg: Bouwen dat ding!

 3. Zoek en ontwikkel maar eerst goede locaties ! Kies voor verschillende soorten woningbouw (differentiatie), in alle prijsklassen ook voor werken aan huis, praktijk- en atelierwoningen, studio-woningen. Bij onvoldoende plek voor grondgebonden woningen, appartementen met écht ruime balcons, patio en grote terrassen i.p.v. een tuin, ruimte voor experiment. Betaalbare grond voor welstandvrije ‘zelfbouw’ op goede locaties. Verder geldt voor alle ontwikkelplekken het belang van kwaliteit van de zowel de architectuur als de openbare ruimte, voldoende groen, kunst enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.