Petitie: Rotta Nova Ja!

RTM XL is groot voorstander van de bouw van Rotta Nova, reden om een petitie te starten waarmee we de bouw van dit woongebouw willen ondersteunen: Rotta Nova Ja! Volg deze link om ook jouw steun te geven! En lees vooral verder als je nog niet zeker weet of je het bouwplan wilt steunen.

De afgelopen periode is er regelmatig discussie in de media en in de stad over het tijdelijke grasveld tussen de Markthal en de Hoogstraat. De bouwlocatie van Rotta Nova. Hoe steekt het verhaal nu écht in elkaar?

De situatie

Toen gestart werd met de bouw van de Markthal was het de bedoeling tegelijkertijd ook Rotta Nova te bouwen. De projecten stonden gebroederlijk naast elkaar op alle impressies. De grote financiële crisis die eind 2008 uitbrak gooide echter roet in het eten. De Markthal kon gelukkig doorgaan en is inmiddels alweer drie jaar open. Rotta Nova verdween diep in de vriezer van de ontwikkelaar. Het gebouw met winkels en woningen wat eerst op de locatie stond was echter al gesloopt, en de bouwlocatie lag er beroerd bij. Afval en ratten zorgden voor overlast voor bewoners, ondernemers en bezoekers van de Hoogstraat. De braakliggende bouwlocatie werd daarom tijdelijk voorzien van een grasperk, wat er uiteraard meteen een stuk vriendelijker uitzag.

Dit was een succes. Zo succesvol zelfs dat veel mensen het gras liever niet meer zien verdwijnen. Een lastige discussie, waar RTM XL ook iets van vindt. Wij zijn erg voor verdichting door de bouw van meer woningen, maar ook voor aangename groene buitenruimte in de stad.

Het plan zelf heeft ondertussen een proces doorgemaakt. In de crisisjaren werd het oorspronkelijke plan aangepast tot een sobere variant daarvan, maar inmiddels is weer teruggegrepen naar het oorspronkelijke plan zoals in de afbeeldingen hier getoond. Er wordt nog wel gewerkt aan enkele kleine aanpassingen. De bouw kan als alles goed gaat starten in 2019. Voor dat de bouw kan starten moet er eerst nog wel archeologisch onderzoek worden gedaan.

Waarom bouwen?

RTM XL vindt dat Rotta Nova hoe dan ook gebouwd moet gaan worden. Deze plek ligt aan de Hoogstraat is hartje Rotterdam. Sterker nog, de stad is op deze plek geboren! Deze omgeving verdient daarom een grootstedelijke dynamiek die past bij zo’n locatie. En daarvoor heb je bewoners, winkels, restaurants en andere voorzieningen nodig zodat de plek verder tot leven komt. De Markthal is een fantastische stap geweest voor deze buurt, en met Rotta Nova moeten we nu doorontwikkelen. De vraag naar nieuwe woningen in het centrum van Rotterdam is groot. Woningen worden in rap tempo verkocht. We kunnen het ons niet veroorloven om hele stukken stad leeg te laten.

Het gaat hier bovendien niet om een spaarzaam stukje groen in een sterk verdichte omgeving, zoals je dat ziet in grote steden als New York. Nee, er is al heel veel open ruimte direct aangrenzend. Er ligt een enorme vlakte direct naast: de Binnenrotte. Ook ligt het bouwplan aan de Grotemarkt, het plein wat straks tussen Markthal en Rotta Nova in ligt. Aan de westkant ligt het water van Steiger en Hang met ruime kades, en niet ver naar het zuiden ligt de enorm brede straat Blaak. Kortom: deze buurt heeft massa nodig, en niet nog meer tochtige buitenruimte!

RottaNova02

Behoefte aan groen?

Waar er in deze buurt dus een teveel is aan open ruimte, is er zeker niet teveel groen. De meeste ruimte bestaat uit klinkers, asfalt en parkeerplaatsen, met hooguit wat spaarzame bomen. Fijne verblijfsruimtes zijn het daarom niet. De discussie rond dit grasveld bewijst dan ook dat er grote behoefte is aan meer groene verblijfsruimtes in deze buurt. En er zijn kansen genoeg! Het Grotekerkplein is inmiddels al omgevormd tot pocketpark en met groot succes. Dit is een hele fijne plek geworden waar veel mensen gretig gebruik van maken. Dat kan natuurlijk op meer plekken, zoals op de Nieuwemarkt, straks op de Grotemarkt maar ook bijvoorbeeld voor de Markthal op de Binnenrotte.

De nieuwe buitenruimte die op de Binnenrotte is aangelegd is iets groener dan vroeger, maar omdat er 2 keer per week markt is blijft het toch vooral een enorme stenen vlakte waar je niet voor je lol gaat zitten. Dat is een gemiste kans! De markt kan best wat kleiner, of anders ingedeeld worden, als we daarvoor een fantastische verblijfsplek terugkrijgen. Is dat zonde van het geld van het net nieuw ingerichte plein? Niet echt, het is de extra investering meer dan waard denken wij. Vergeleken met het behoud van het grasveld aan de Hoogstraat, wat tientallen miljoenen zou kosten om de grond op te kopen, kost een aanpassing van een deel van de Binnenrotte waarschijnlijk maar een fractie.

Help vandaag nog de stad vooruit!

Jij kunt nu helpen de stad zo snel mogelijk vooruit te krijgen op deze plek. Door onze petitie voor Rotta Nova te ondertekenen laat je de plaatselijke politiek weten dat je voorstander bent van bouwplan Rotta Nova. In de media ontstaat het beeld dat iedereen tegen de bouw is. Door onze petitie te ondertekenen laat je zien dat er ook een grote groep mensen is die wel graag ziet dat Rotta Nova wordt gebouwd. Een zeer belangrijk signaal!

Teken de petitie dus hier: Rotta Nova Ja!

Ben je zelf bewoner uit deze buurt, of ondernemer? Zet je handtekening dan kracht bij door er #omwonende bij te zetten. Dit hoeft niet, maar maakt je handtekening wel extra veel waard richting politiek.

 

17 gedachten over “Petitie: Rotta Nova Ja!

  1. Als ik een klein steentje zou mogen bijdragen zou ik hier willen pleiten voor een zaak die deze lokatie de allure kan geven die het verdient. Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat het lelijkste bouwsel van Rotterdam tussen de Markthal en de Laurenskerk staat. Wat is dat toch een doorn in het oog! Leuk die Markthal en leuk dat Rotta Nova maar als dat stuk wederopbouw ramp niet met de grond gelijk wordt gemaakt blijft dat gebied straks niet meer dan een mooie vrouw met een gigantische karbonkel in het gelaat.

 1. Ik denk dat hier een goed punt wordt aangehaald. De weerstand tegen rotta nova is niet tegen het gebouw, maar tegen het verdwijnen van het stukje groen. Deze weerstand is zo weggenomen door meer van de binne rotte om te zetten naar groen. Als je erover nadenkt is het absurd dat zo’n groot gebied wordt vrijgehouden voor een markt die twee keer per week plaatsvind, ten koste van een groen park wat elke dag gebruikt gaat worden en wat de leefstandaard van het hele gebied omhoog trekt.

 2. Ik ben tegen. Het moet eens ophouden om een stukje groen te vernielen voor een achterlijk bestemmingsplan/nieuwbouw. En weerstand tegengaan door verplaatsen is onzin; Je vernielt een bestaand stuk groen, dat is nooit hetzelfde als wat je nu hebt. Ophouden met die onzin.

  1. Wat een logica zeg… Het ‘bestaand stuk groen’ is toch ook slechts een aantal jaren geleden gecreëerd? Bovendien met de gedachte dat het tijdelijk zou zijn! Ophouden met deze onzin en gewoon nieuwe woningen bouwen in het centrum. Op paar meter afstand is al een mooi nieuw stuk groen bijgekomen en op de Binnenrotte is genoeg plek voor groen, zoals RTM XL al aangeeft.

   1. Als je groen aanlegt dan moet je dat niet weer gaan vernielen. Ophouden met die onzin en gewoon een andere plek ervoor zoeken waar je geen groen hoeft te vernielen.

 3. Ik snap dat zo’n stuk grond onwijs waardevol is en hier flink aan verdiend kan worden. Want laten wij eerlijk zijn, het gaat tenslotte altijd om geld. Je kan hier gaan vertellen dat er woningen nodig zijn, maar er zijn zat plekken in de stad waar woningen gebouwd kunnen worden en al zelfs gebouwd worden. Rotterdam mist overduidelijk een stuk groen in de stad, zeker nu je merkt dat iedereen zich verbolgen voelt als er een stuk grasveld verdwijnt. Ik ben van mening dat het stuk Binnenrotte tot Blaak absoluut omgetoverd zou kunnen worden naar een groot langwerpig stadspark maar dat er dan absoluut ook gekeken zou moeten worden naar een goede plek voor de marktkoopmannen (want die moeten tenslotte ook geld verdienen).

 4. VOOR de bouw van Rotta Nova! En ik wil er wonen bovendien :-)! De bewoners van de Markthal wisten allemaal dat de Rotta Nova er zou komen. Door de crisis en een rechtszaak over de opzet heeft dit alleen langer geduurd. Om de hoek wordt er op de Binnenrotte ‘as we speak’ gewerkt aan een nieuwe ligweide. En het plein voor de Laurenskerk is inmiddels ook helemaal groen. Als de wens van de tegenstanders gehonoreerd zou worden, dan laten projectontwikkelaars het in de toekomst wel uit hun hoofd om hun grond tijdelijk ter beschikking te stellen voor gemeenschappelijk groen; dan gaat er gewoon weer een hek omheen zoals vroeger. Kortom, bouwen dus!

 5. @ Patrick

  Rotterdam is een grote stad, populairder dan ooit. Niet alleen bestemd voor zij die er al wonen, maar ook voor alle mensen die een woning zoeken in de stad en nu net overal achter het net vissen.

  Deze lap grond heeft altijd als bestemming gehad om een gebouw tot 70 meter te huisvesten. Dit komt niet als verrassing, sterker nog, dat het al die tijd als tijdelijke groenstrook heeft gefunctioneerd verrast mij meer dan dat deze plannen weer uit de ijskast worden gehaald.

  De wens voor meer groen in het centrum is bekend. Die delen ook veel voorstanders van Rotta Nova. Maar niet langs één van de belangrijkste winkeladers van je stad. Daar hoort een fors gebouw te staan, met winkels en horeca in de plinten en de mogelijkheid voor honderden Rotterdammers om hun droomhuis te kopen/huren. Een stad is namelijk met name een combinatie van stedelijke straten en wanden en her en der zorgvuldig geselecteerde parkjes en pleintjes met kwaliteitsgroen. En laten we eerlijk zijn, dit stukje gras voldeed daar niet aan.

 6. Ik ben altijd vrij kritisch op bouwplannen. Maar dit is appeltje eitje. Je hebt in de buurt de Binnenrotte, het park voor de Laurenskerk, het water de Rotte, het Jacobsveld, noem maar op. Het barst van de open ruimte. Dus gebrek aan open ruimte kan geen argument zijn.

  Groen kan ook geen argument zijn. Wat is het verschil tussen een tapijt stenen en een tapijt gras? Gras is geen ‘groen’. Gras is niks. In een stad hoort geen gras. Wel bomen. Veel bomen! Maar die kun je overal in de stad planten.

  Verder was Rotta Nova 12 jaar geleden al aangekondigd. Er is bebouwing voor gesloopt. Dat was met hekken afgezet. Omdat mensen vuilnis over die hekken gooiden, vroegen o.a. de poffertjeskraam om er tijdelijk een veld van te maken. Ter tegemoetkoming aan hen is er toen tijdelijk een veld van gemaakt. Alles in de wetenschap dat Rotta Nova er zou komen. Dat project is altijd samen met de Markthal en Blaak 31 in tekeningen gezet. Op elke ‘Hoor hier bonkt het hart van Rotterdam’ staan ze alle drie al tig jaar aangegeven.

  Dus nu bezwaar maken tegen Rotta Nova is kwaadaardig. Het is ook je eigen ruiten ingooien. De gemeente zal voortaan nooit meer tijdelijk een veld inrichten. Ze zal ondernemers in de buurt van een project ook nooit meer serieus nemen. En ik denk dat de projectontwikkelaar keihard een voorbeeld moet stellen:Tegen iIedereen in de Markthal en aan de Hoogstraat die bezwaar indient een claim indienen wegens vertraging. Misbruik van recht. Onrechtmatige daad. Zou normaliter geen kans van slagen hebben. Maar in dit geval is de situatie zo krom dat per bezwaarmaker zomaar een ton kan worden gevorderd. Dit kan gewoon niet.

  1. Daan, De spijker op zijn kop ! Die zogenaamde bezwaarmakers lijken erg veel op het fenomeen van de social justice warriors die nu elk platform misbruiken om hun kromme redeneringen te venten.

  2. Yes!!! Goed gezien en ook nog oprecht!! Bovendien weg met het ‘dorpsmatig’ denken in de grote stad. Verdichting en vergroening gaan bovendien goed samen!

 7. R.n komt heel dicht naast de Markthal.Niet fijn voor de bewoners.De markt kleiner maken is oneerlijk tegenover de marktkooplui. De huur in de markthal is te duur voor hen. En de tweedaagse markt trekt veel mensen naar het centrum. Meer winkels zijn er niet nodig. Leegstand te over. Rn is groot en lelijk, ik kan mij niet voorstellen dat dit gebouw een aanwinst wordt voor de stad.

 8. Ik voel mij toch geroepen als omwonende, niet zijnde bewoner van de Markthal, een reactie te plaatsen. Er wordt veel gediscussieerd over het wel of niet laten bestaan van de groenstrook, danwel het bouwen van de Rotta Nova. Waar hier geheel aan voorbij wordt gegaan is het bestaande bestemmingsplan. Jammer te moeten constateren dat er misleidende informatie wordt gedeeld door diverse partijen.
  Het feit is dat het bestemmingsplan uitwijst dat er tot een maximale hoogte van 35 meter, met op 25 meter een herkende verspringing (of iets dergelijks), op die locatie gebouwd mag worden. Dat is destijds besloten om de Laurenskerk een prominente plaats te laten behouden aan de Binnenrotte. Omliggende ontwikkelingen hebben zich keurig aan deze afspraak gehouden.
  Het kan best kloppen dat er in 2008 plannen door de ontwikkelaar zijn gepresenteerd om de Rotta Nova te bouwen, het staat immers iedereen vrij om plannen op te stellen. Zo zou elke eigenaar van een stukje grond omtrent deze locatie een plan kunnen indienen om tot 300 meter hoog te bouwen. Een plan betekent echter nog niet dat het zomaar uitgevoerd kan worden, er geldt immers het vingerende bestemmingsplan. Ikzelf ben als omwonende niet per definitie tegen maar wel tegen 70 meter hoog, dat was ten tijde dat wij hier kwamen wonen (2007) totaal niet ter sprake. Deze hoogte zal schaduw leggen (zowel letterlijk als figuurlijk) over de Laurenskerk, het vrij zicht naar de Laurenskerk belemmeren en negatief afwijkend zijn van de omliggende gebouwen in de rij van de kerk. Daarnaast zijn er immers andere hoogbouw locaties geïdentificeerd zoals bv het Wijnhavengebied en Kop van Zuid.

 9. Wel graag even meewegen dat die markt daar al was voordat de treintunnel gebouwd werd, en dat de markt er minder overzichtelijk van wordt als ie naar een andere locatie verhuist. Ik ken tenminste geen vergelijkbaar groot aaneengesloten oppervlak in het centrum dat geschikt zou zijn. De markt zou zich dus moeten verspreiden in straten en zijstraten, wat weer gedonder met toegankelijkheid etc. oplevert. Ook de markt kleiner maken betekent gegarandeerd dat de markt minder aantrekkelijk wordt.
  Tweede ‘dingetje’ is hoe groen die Binnenrotte kan worden. Aan de rand (achterkant Jumbo-supermarkt) is een mooie dubbele bomenrij verdwenen. Ik neem aan dat er elders niet veel ruimte is voor (stevige) bomen met bijbehorende wortels, gezien het plafond van de treintunnel eronder.
  Plant je daar toch bomen, dan zal je moeten blijven monitoren hoe snel en diep die wortels groeien (als dat al kan) en eventueel weer moeten ingrijpen. Er zijn waarschijnlijk dus geen boompartijen mogelijk die de stenigheid van de stenige vlakte echt visueel kunnen doorbreken. Het zou niet meer dan een halfslachtige poging worden; laat het dus maar achterwege.
  Laat de markt en de Binnenrotte maar zoals ze zijn, bouw die Rotta Nova gewoon en ga op zoek naar een locatie voor een grasveld van (ongeveer) dezelfde grootte, niet op de Binnenrotte maar elders.
  Dat moet wel te doen zijn.

 10. Niet bouwen groen houden anders versteend de stad. Meer groen is belangrijk. En als bewones willen klagen gewoon doen dat is uw recht.
  U heeft recht om zaken tegen te houden waar uw het niet mee eens bent. Elke stem moet worden gehoord. Advies ben u het meerdere bewoners niet mee eens wat de gemeente Rotterdam wil gewoon bezwaar indienen. Dan heeft u meer kans op aanpassingen in eventuele plannen. Rechtbijstand verzekering dekt deze procedures en zeker als u dat doet met meerdere mensen.

 11. bouw alsjeblieft een stuk hoger en smaller dan creëer je evenveel woningen en kan je ook nog een vierkant stuk groen toevoegen met bv een bankje en een fontein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.