Hoogbouw Rotterdam, Projectenoverzicht februari 2017

Het is weer de hoogste tijd voor een overzicht van alle grote bouwprojecten en hoogbouw in Rotterdam. Na jaren plannen maken gaat nu het ene na het andere project in aanbouw! We houden de ontwikkelingen zoals altijd uiteraard in de gaten. In dit overzicht alle grote nieuwbouwprojecten en één hoge herontwikkeling. Altijd op de hoogte zijn van de meest actuele ontwikkelingen? Volg ons dan ook op de social media, want daar vermelden we de meest actuele ontwikkelingen. Zie hiervoor Twitter, Facebook en Instagram.

Dan nu het overzicht! Geniet en deel!

Gestart

We staan aan de vooravond van een hoogbouwgolf die zich door de Rotterdamse Binnenstad zal bewegen. Geleidelijk aan starten nu steeds meer projecten. Hier de projecten die reeds gestart zijn op moment van schrijven.

Boston & Seattle, 70m

Deze twee woontorens op de Wilhelminapier zijn al bijna op het hoogste punt en worden waarschijnlijk eind 2017 opgeleverd.

Architect: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners

Ontwikkelaar: BPD, Synchroon

Boston & Seattle

© Van Dongen-Koschuch Architects and Planners

Fenix Lofts

De bouw is alweer een tijd aan de gang. Vanaf nu zal ook de daadwerkelijke opbouw gaan starten. We verwachten hier op zeer korte termijn de bouwkranen nu de fundering zo goed als gereed is.

Architect: Mei Architects and Planners

Ontwikkelaar: Heijmans Vastgoed

Fenix Lofts 1

© Mei Architects and Planners

The Muse, 74m

De sloop van het bestaande kantoor is in de 2e week van januari begonnen. De eerste paal wordt in april verwacht.

Architect: Barcode Architects

Ontwikkelaar: Barcode Architets / Wilma

Wijnhaven69

© Barcode Architects

Cooltoren, 150m

De eerste sloopwerkzaamheden voor deze woontoren zijn begonnen in de 3e week van januari. De eerste paal wordt in het late voorjaar verwacht.

Ontwerp: V8 Architects

Ontwikkelaar: U Vastgoed

Cooltower in skyline

© V8 Architects

UPtown, 107m

In februari is de sloop van het oude kantoorpand op deze locatie gestart. Medio 2017 verwachten we de eerste paal.

Architect: Jeroen Hoorn, HD Projectrealisatie

Ontwikkelaar: HD Projectrealisatie, Stebru

Uptown

© HD Projectrealisatie

Depot Boijmans van Beuningen, +/- 40m

De eerste grondwerkzaamheden zijn in februari gestart. De eerste paal volgt voorjaar 2017.

Architect: Winy Maas (MVRDV)

Opdrachtgever: Museum Boijmans van Beuningen, Stichting de Verre Bergen

Artist impression van het Collectiegebouw

© MVRDV

Hart van Zuid

Herontwikkeling van het gebied rond metrostation Zuidplein, met nieuw theater, 50m zwembad, uitbreiding van Rotterdam Ahoy met congresruimte en extra middelgrote concertzaal, nieuw hotel.

Architect: divers

Opdrachtgever: Rotterdam Ahoy, Gemeente Rotterdam

hart van zuid

© Gemeente Rotterdam

2017 in aanbouw

Dit jaar zullen nog vele nieuwe projecten starten. Aan het einde van 2017 verwachten we steeds meer bouwkranen in de skyline aangezien veel projecten ook al komende maanden zullen starten of reeds gestart zijn.

De Zalmhaven, +/- 190m (+/- 215m met mast), +/- 75m x2

In april wordt dit grote bouwplan behandeld bij de Raad van State, na bezwaar van de in Zalmhaven2030 georganiseerde omwonenden tegen de goedkeuring door de Gemeenteraad. Er van uit gaande dat het plan stand houdt (die kans achten wij behoorlijk groot) kan het plan later in 2017 starten. We verwachten dat dit eerder het late dan het vroege najaar gaat worden. Mogelijk start sloop van de bestaande panden wel al wat eerder.

Architect: Dam & Partners Architecten (hoge toren), Kaan Architecten (twee lagere torens)

Ontwikkelaar: Amvest, AM

zalmhaventoren-veerhaven

© Dam & Partners Architecten, Kaan Architecten

Baantoren, 150m

Volgens de ontwikkelaar moet dit de slankste woontoren van Europa worden. Het project zit nog volop in de planvorming. Mogelijk start de bouw nog in 2017, maar de kans is groter dat dit 2018 wordt.

Architect: Powerhouse Company

Ontwikkelaar: Being Development & Red Company

Baan-Tower-01klein

© Powerhouse Company

Terraced Tower, 104m

Deze luxe woontoren aan De Boompjes wordt ontwikkeld door Provast, die eerder ook de Markthal ontwikkelden. De bouw moet dit jaar starten. Hiervoor moet wel eerst nog het bestaande kantoorgebouw worden gesloopt.

Architect: OZ Architects

Ontwikkelaaar: Provast

03-terraced-tower

© OZ Architects

Boompjes 60 – 68, +/- 100m & +/- 70 meter

Dit plan is al enkele malen behandeld in de Commissie Welstand. Als alles naar wens verloopt zou de bouw nog dit jaar kunnen starten. Ook hiervoor moet een oud kantoorgebouw plaatsmaken. De torens komen direct naast de hiervoor genoemde Terraced Tower te staan.

Architect: Team V

Ontwikkelaar: Peak Development

boompjes60-68

© maquette bij vergadering Commissie Welstand in 2016, nog niet het definitieve ontwerp.

Groene Kaap

Groot bouwplan op Katendrecht, in het polsgebied van ‘De Kaap’. Het gaat om ongeveer 450 woningen in totaal, en de bouw moet medio 2017 starten.

Architect: Massa

Ontwikkelaar: Stebru

groene kaap

© Massa

Bright, 70m

Wegens bezwaar is de start bouw van deze toren bij Station Blaak iets vertraagd. De verwachting is dat de werkzaamheden in maart of april kunnen starten.

Architect: Tangram Architecten

Ontwikkelaar: Stebru

Bright2

© Tangram Architecten

Westewagenstraat

Dit project had al in 2016 gestart moeten zijn, maar is door bezwaar van de uitbater van Café Spiegel vertraagd. Als voorstander van dit project is dus duidelijk waar je geen bier moet gaan drinkgen. Het is nog niet duidelijk wanneer de bouw kan starten maar wij gaan wel uit van 2017.

Architect: Klunder Architecten

Ontwikkelaar: Vervat Vastgoed

westewagenstraat 4

© Klunder Architecten

Willemstoren, +/- 45m

De vergunning voor deze kleine toren aan het Willemsplein is inmiddels verleend. Onduidelijk is nog wanneer de bouw ook echt gaat starten maar de kans is groot dat dit in de eerste helft van 2017 nog is.

Architect: IWT

Ontwikkelaar: LSI, Inspire Real Estate

Willemstoren

© (Ontwerp is nog gewijzigd, definitief ontwerp is nog geen beeld van)

Little C, +/- 60m

Verkoop start halverwege dit jaar en we verwachten in de tweede helft van 2017 een start van de bouw.

Architect: CULD

Ontwikkelaar: ERA Contour, JP van Eesteren

Coolhaven

© CULD 

Wooncomplex Bananenstraat Katendrecht, +/- 55m

De bestaande gebouwen op deze locatie zijn inmiddels gesloopt eind 2016. We verwachten dat de bouw nog in de eerste helft van 2017 kan starten. Het gaat om ongeveer 350 appartementen.

Architect: Mattijs Rijnboutt

Ontwikkelaar: Heijmans Vastgoed

wooncomplex katendrecht

© Mattijs Rijnboutt

The View

De bouw van dit project heeft jaren stil gelegen terwijl de parkeergarage in ruwbouw al klaar was. Het licht aangepaste plan is al in de Commissie Welstand geweest en de herstart wordt medio dit jaar verwacht.

Architect: Joke Vos Architecten

Ontwikkelaar: Frame

ECC

© Joke Vos Architecten ,oud beeld

Na 2017 in aanbouw

De plannen stapelen zich op! Voor veel plannen moeten we nog wel even geduld hebben, die moeten nog een hele ruimtelijke procedure en ontwerp proces door, wat zo 2 jaar kan duren. Dit zijn concrete en soms ook nog wat minder concrete plannen die we na 2017 verwachten. Waarschijnlijk zijn er ook nog veel plannen waar we nu nog niets van weten, maar waar achter de schermen wel al hard aan gewerkt wordt. Van verschillende kanten bereiken ons wat dat betreft spannende geluiden. De kans op verrassingen is dus groot!

Eén zo’n verrassing was er bij de borrel van de Stichting Hoogbouw. Daar bleek dat Omnam Group, die vorig jaar het voormalige Postkantoor aan de Coolsingel kocht, bezig is met een enorm gebouw bovenop de achterplaats van het Postkantoor. Eerder waren er al verschillende plannen, maar nog nooit waren ze zo hoog. We schatten hem rond de 230 meter. Er wordt concreet aan gewerkt, maar hoe serieus de plannen zijn is nog even afwachten. We beginnen het overzicht dus met die toren:

Postkantoor, 200m+

Architect: onbekend

Ontwikkelaars: Omnam Group

Lijnbaankwartier

© Gemeente Rotterdam, Rechtsboven een eerste schets van de toren.

Dutch Windwheel, +/- 170m

Dit bijzondere project zal niet op korte termijn gebouwd worden, maar wordt wel serieus onderzocht. Het bestaat uit een hotel, ‘reuzenrad’, uitkijkplatform, appartementen en via een speciaal systeem wordt in het gat energie opgewekt.  Meer informatie zie de website van het project. De beoogde locatie is in het Merwe Vierhavens gebied (M4H).

Architect: DoepelStrijkers

Ontwikkelaar: Windwheel Corporation

windwheel

© DoepelStrijkers

The James, 95m

Geen nieuwbouw, wel enorme transformatie van 2 kantoortorens naar 840 woningen. Het gaat om de twee leegstaande kantoortorens van Europoint bij Marconiplein. De andere toren is in gebruik als Rotterdam Science Tower en is in die hoedanigheid grotendeels verhuurd.

Architect: Diederendirrix

Ontwikkelaars: City Pads & tB|BHW ProjectsTheJames

© City Pads

Havana & Philadelphia, The Sax, 150m & 70m

Na oplevering van Boston & Seattle eind 2017 starten BPD en Synchroon met Havana & Philadelphia op het nog lege bouwplot ernaast. Dit zal in 2018 starten. Onderstaand beeld geeft een idee van het gebouw, waar halverwege en bovenop een club komt met de naam The Sax. Horeca, zalen, congresruimtes en misschien zelfs een zwembad zullen daar onderdeel van zijn. Hoe het ontwerp eruit gaat zien is dus nog niet bekend en kan flink afwijken van onderstaand beeld, maar in massa zal het wel ongeveer dit worden. Al hopen wij dat de hoge toren nog net 20 meter hoger wordt zodat je vanuit de club ook nog net over De Rotterdam heen kunt kijken en omdat er anders wel heel veel torens van ongeveer dezelfde hoogte op de Wilhelminapier staan. Tip voor de ontwikkelaar dus!

Architect: Nog niet bekend

Ontwikkelaar: BPD, Synchroon

The_Sax_Havana_en_San_Francisco_2

© BPD, Synchroon

Baltimore locatie Wilhelminapier, 150m – 180m

Met de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt verwachten wij dat ook deze locatie, de laatste vrije locatie voor een toren op de Wilhelminapier, in de komende jaren ingevuld zal gaan worden. Er is op dit moment echter nog geen concreet bouwplan.

Architect: Nog niet bekend

Ontwikkelaar: Nog niet bekend

afbeelding7

© KCAP (Oud ontwerp van KCAP voor deze locatie, 170m hoog)

Rotta Nova, 70m

Door een meningsverschil tussen gemeente en ontwikkelaar over het type appartementen is dit project vertraagd, de bouw had medio 2016 moeten starten. Bij het juridische conflict is uiteindelijk de gemeente in het gelijk gesteld. Nog onduidelijk is wat de huidige status is en of de bouw nog gaat starten.

Architect: Klunder Architecten

Ontwikkelaar: Van Herk

RottaNova

© Klunder Architecten

De Metropool, 70m

De plannen voor deze woontoren aan de Kruiskade tegenover het Oude Luxor Theater zijn vrij ver gevorderd. Maar omdat ontwikkelaar Stebru druk is met verschillende andere woontorens in de stad is deze iets naar achteren geschoven. Waarschijnlijk start de bouw van deze toren niet voor het einde van 2017.

Architect: Groosman Architecten

Ontwikkelaar: Stebru

ontwerp-metrpopool

© Groosmans Architecten

Parkhuis Cool, +/- 80m

Onderstaand beeld van Van Bergen Kolpa Architecten is gemaakt in opdracht van BPD, maar al van jaren geleden. Er zijn ontwikkelingen gaande voor deze locatie, maar onduidelijk is of dezelfde ontwikkelaar en architect er nog bij betrokken zijn. Aangezien er nog weinig bekend is verwachten we niet dat het project voor 2018 zal starten.

Architect: Niet bekend

Ontwikkelaar: onduidelijk

Parkhuis Cool

©Van Bergen Kolpa Architecten (Waarschijnlijk niet het actuele ontwerp)

 Wijnhaven 65, 80m – 150m

In navolging van The Muse ontwerpt en ontwikkelt Barcode Architects ook Wijnhaven 65. De hoogte is nog onbekend. Dat kan even hoog worden als The Muse of zelfs een stuk hoger tot wel 150m hoog. Even afwachten dus. Bouw start waarschijnlijk in 2018. Later dit jaar verwachten we concretere tekeningen en informatie over verkoop van de appartementen.

Architect: Barcode Architects

Ontwikkelaar: Barcode Architects

wijnhaven65

© Barcode Architects, massastudie, links The Muse, rechts Wijnhaven 65.

Glashaventoren, +/- 100m

Plan voor een toren aan de Glashaven. Tijdspad nog niet bekend, en daarom verwachten we na 2017 start bouw.

Architect: Klunder Architecten

Ontwikkelaar: Nog niet bekend

GlashavenKlunder

© Schets van Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten voor deze locatie. Ontwerp zal nog anders worden.

Toren Atlanta Hotel, +/- 100m

In het AD Rotterdam Dagblad stond eind 2016 een artikel over plannen voor een toren achter het Atlanta Hotel op de Coolsingel en het herstellen van het vooroorlogse pand in oude staat. Uitwerking zal nog even duren en we verwachten start bouw eigenlijk niet eerder dan eind 2018.

Architect: ZZDP Architecten

Ontwikkelaar: NH Hotel Group

Helaas is er nog geen beeld van deze ontwikkeling.

Scheepmakershaven 58 & Scheepmakershaven 29, Hoogte 70m – 120m

Van deze torens zijn nog geen impressies vertoond, maar ze zijn wel opgenomen als concrete plannen in onderstaand beeld van de gemeente Rotterdam.

Architect: Nog niet bekend

Ontwikkelaar: Nog niet bekend

MaritiemDistrict

© Gemeente Rotterdam, nieuwe torens Maritiem District met naast deze twee torens ook alle andere plannen erop. In totaal dus 10 torens in 9 projecten.

Cinerama locatie, +/- 70m

Deze locatie komt in alle gemeentelijke overzichten elke keer terug. Er zijn echter nog geen concrete plannen bekend.

Architect: Nog niet bekend

Ontwikkelaar: Nog niet bekend

Voorstel1

© Groosman Partners Architecten, hoogstwaarschijnlijk geen actueel ontwerp.

Feyenoord City

Dit plan draait nu nog vooral om het stadion, maar daarbij is er ook ruimte voor hoogbouw. Hoe hoog en hoeveel torens zal de tijd leren. Maar los van de hoogbouw sowieso een spannende en aansprekende ontwikkeling! Start bouw zal pas over jaren zijn. De komende 2 jaar vind er vooral nog planontwikkeling plaats en de plannen zijn ook afhankelijk van flinke gemeentelijke investeringen.

Archiect: OMA

Opdrachtgever: Feyenoord, Gemeente Rotterdam

FeyenoordCity

© OMA 

Visies

De koek is nog niet op. Bij de borrel van de Stichting Hoogbouw in januari werd onderstaande kaart gepresenteerd. Hier staan in blauw minder concrete plannen op. Hier vallen een aantal dingen op die we graag nog even doornemen!

Centraal District

RCD

© Gemeente Rotterdam, massastudies Rotterdam Centraal District

Voor deze plannen zijn nog geen ontwikkelaars of architecten bekend. We geven hieronder wel een indicatie van de mogelijke hoogte op de locaties. Dit is een eigen inschatting en kan natuurlijk gaan afwijken.

Kruisplein, 100m – 150m, Centraal Station links & rechts, 130m – 180m, Schiekadeblok, 100m – 200m+, Pompenburg, 100m – 150m

Lijnbaankwartier

Lijnbaankwartier

© Gemeente Rotterdam, hoogbouwplannen Lijnbaankwartier

Lumierelocatie, +/- 100m, Rotterdam Building, 70m – 120m, C&A Coolsingel, 70m – 100m, City Lens locatie, 100m – 150m.

Overige

projectenkaart

© Gemeente Rotterdam, totaaloverzicht hoogbouwplannen binnenstad Rotterdam

Hier vallen nog een paar dingen op: Reijngoud – Schildersstraat locatie, 100m – 150m, GGD locatie, 70m – 120m, Toren Vasteland, 70m – 100m, Blaak 22, 50m – 200m.

Tot slot

We hebben geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn. Mis je nog een hoogbouwproject die in dit overzicht niet mag ontbreken? Laat het ons weten! Enthousiast over al deze plannen? Deel vooral dit bericht!

 

18 gedachten over “Hoogbouw Rotterdam, Projectenoverzicht februari 2017

 1. Beste lezer,
  Zie veel glas, beton en steen, maar weinig groen. Kan dat niet mee de hoogte in.
  Overigens vind ik een opmerking over niet gaan drinken bij een bepaald café niet kunnen.
  Vriendelijke groeten.

 2. In Prinsenland komen de Berninitoren en de Bramantetoren (start bouw begin 2018).
  In Nesselande gaat de 3e toren (Kopenhagen) in de 2e helft van 2017 in de verkoop (van Omme en de Groot)

 3. Wat ik niet begrijp is dat je in hartje Rotterdam gaat wonen en dan vervolgens bezwaar aan gaat tekenen als er een toren in je buurt komt (Zalmtoren) omdat “ie het licht wegneemt”. Verhuis dan naar Barendrecht…..

 4. Hey,
  Ik vroeg me af hoe het met de plannen zit van de nieuwe Euromast? Las dat er plannen waren voor een toren van bijna 400m!? Is dat nog aan de orde? Daarnaast las ik ook over de luxortoren(185m), de Corso-toren(150m) en de Hilton toren(135m) bij het hofplein. Sterker nog er werd wat gezegd over twee torens van tussen de 200 en 250m op zuidoost Hofplein.
  mvg

 5. Wat een geweldige ontwikkeling dit zeg. Zit wel een keerzijde aan. Dit vastgoed moet natuurlijk wel allemaal op credit gekocht gaan worden. Veel mensen gaan zich weer in de schulden steken. En we hebben in dit land al een enorme hypotheek schuld. Maar ja er moet natuurlijk wel gewoond worden. Dus wat is wijsheid ? Hoog conjunctuur uit zich vaak in de hoogbouw. De bomen (gebouwen) groeien letterlijk tot/in de hemel. En wie daarna leeft daarna zorgt, zullen maar zeggen. Het hoort allemaal bij. Dus bouwen maar. Expansiedrift van mensen kan je nu eenmaal niet tegen houden. En voor een stad als Rotterdam is het op de lange termijn een hele goede ontwikkeling. Bouwen maar!

 6. Dit alles maakt, waarom je zo intens verslingerd bent en blijft aan deze stad met zijn vrolijke en hard werkende mensen met de blik op de toekomst zonder doelloos gehang in het verleden. Hopelijk mag de economie nog enige jaren vooruit gaan, waardoor we niet weer in een woningbouw- en utiliteitsbouw crisis belanden. De positieve instelling van de stad Rotterdam; de inzet van de gemeente, ontwikkelaars, financiële instellingen, architecten, ingenieurs en last but not least al die duizenden mensen, de bouwers die het uiteindelijk moeten doen, maken dat het grootste deel van al deze bovenstaande plannen gaat lukken ! Succes allemaal !

 7. er zijn veel mooie projecten , maar ook enkele die allang in aanbouw hadden moete gaan..bijvoorbeeld de cooltower die al vorig jaar in aanbouw had moeten gaan.
  de zalmhaventoren komt ook maar niet van de grond vanwege een aantal nimbys,hopelijk koment jaar wel meer activiteit!
  Ook ben ik benieuwt naar baltimere en Chicago die op de pier zouden moeten verreizen..kortom het duurt allemaal erg lang

 8. Ik weet niet of het als grapje bedoeld is, maar de zin:”Je weet dus waar je als voorstander van dit project geen bier moet drinken” vind ik nergens op slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.