Woonvisie? Maak van sloopvisie een bouwvisie!

Het referendum over de Rotterdamse woonvisie staat voor de deur. De hoogste tijd voor RTM XL om de feiten nog eens op een rijtje te zetten. De conclusie kan vast verklapt worden: Rotterdam moet de mouwen opstropen en gaan bouwen!

groeicijfers

De afgelopen jaren groeide Rotterdam al flink boven verwachting, met vijf- tot zesduizend inwoners per jaar, maar uit onderstaande afbeelding blijkt dat in de afgelopen twaalf maanden Rotterdam zelfs met bijna 10.000 inwoners is gegroeid! Dat is veel, als je bedenkt dat in diezelfde periode de woningvoorraad met 1.200 woningen is afgenomen.

Afbeelding 1: Inwoneraantal en woningvoorraad in de afgelopen twaalf maanden
Afbeelding 1: Inwoneraantal en woningvoorraad in de afgelopen twaalf maanden

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de belangstelling voor nieuwbouwprojecten steeds extremere vormen aanneemt. Het Paradijshof in Crooswijk is het meest recente voorbeeld; slechts 45 woningen, maar wel 700 (zevenhonderd!) gegadigden! Voor de verkoop van dure appartementen staan mensen letterlijk in de rij. Up:town was in no-time uitverkocht en de 94 appartementen in The Muse stonden zelfs direct allemaal onder optie. In diverse wijken vallen inmiddels briefjes in de bus van mensen die wanhopig op zoek zijn naar een woning. “Wilt u verhuizen? Wij willen uw woning kopen!”

In korte tijd is er een gekte ontstaan op de Rotterdamse woningmarkt. Het handjevol projecten wat nu in de verkoop gaat is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Rotterdam is booming; geholpen door lage rentestanden, een oververhitte huizenmarkt in Amsterdam en uiteraard door de toenemende aantrekkelijkheid en populariteit van Rotterdam zelf.

Daarnaast is de verwachting dat de Randstad de komende jaren met anderhalf miljoen woningen moet groeien om aan de vraag te voldoen. Een stad ter grootte van Madrid moet er dus bijgebouwd worden, terwijl we het Groene Hart willen sparen. Kortom, alle seinen staan op groen om in de stad te bouwen.

bouwproductie & ambitie

Helaas slaapt de gemeente Rotterdam. Al jaren. Anticiperend op terughoudende prognoses wordt in de Woonvisie een armzalige bouwambitie gepresenteerd voor de komende jaren. Ook in vergelijking tot de rest van de G4 (afbeelding 2) blijft de groei van de Rotterdamse woningvoorraad sterk achter. Met een schamele groei van slechts 3.300 woningen in meer dan 5 jaar is Rotterdam de hekkensluiter van de vier grootste steden van het land.

Afbeelding 2: Groei van de woningvoorraad in de vier grote steden
Afbeelding 2: Groei van de woningvoorraad in de vier grote steden

Ampersand moeten er volgens de Woonvisie duizenden sociale huurwoningen gesloopt worden. Terwijl het aantal stedelijke voorzieningen in rap tempo toeneemt, worden de financieel minder bedeelden van de samenleving – die deze voorzieningen vaak draaiende houden – de stad uitgejaagd. Het onttrekken van woningen in de goedkope sector, zoals dat zo mooi heet, heeft een enorme discussie aangewakkerd, met als resultaat een woonreferendum in een ultieme poging de sloop tegen te houden.

slopen én bouwen

Slopen? Prima! Het is goed om verouderde en energetisch zeer slechte woningen te slopen en er duurdere woningen voor terug te bouwen waar dat kan. In wijken waar sociale woningen dominant zijn levert dit meer evenwichtige wijken op met meer kansen voor voorzieningen, ondernemers én de buurtbewoners. Daar moet dan wel tegenover staan dat die 20.000 goedkopere woningen elders in de stad gecompenseerd worden; idealiter ideaal gelegen rond bestaande trein- en metrostations. Waarom worden er bijvoorbeeld geen mooie en duurzame sociale woningen gebouwd in blokken rond metrostation Slinge? Waarom worden er miljoenen euro’s in Hart van Zuid gestoken voor voorzieningen als een theater, zwembad, winkels en een mooi ingerichte buitenruimte maar worden er welgeteld 0 woningen gebouwd? Om er een echt stedelijke plek van te maken, en om lagere inkomens optimaal te laten profiteren van voorzieningen en openbaar vervoer, moet je juist op deze plekken duizenden gestapelde woningen bouwen.

Maar wat wil de gemeente? Die wil tot 2030 20.000 goedkope woningen onttrekken aan de voorraad en 35.000 (middel)dure woningen toevoegen. Netto: plus 15.000 nieuwe woningen. Maar als Rotterdam in een jaar tijd al met 10.000 inwoners is gegroeid, hoe kan het dan dat we als stad tot 2030 maar 15.000 woningen willen bouwen? Dit is onnavolgbaar scheef, en bewijst dat de woonvisie totaal niet deugt. Eerdere bevolkingsprognoses laten een eenduidig beeld zien; keer op keer bleek de prognose lager te zijn dan de werkelijke groei in de afgelopen jaren. De grafiek in afbeelding 3 laat de groei van de afgelopen jaren zien als deze doorgetrokken wordt naar de toekomst. Die groei is in een versnelling gekomen. Zelfs als de groei over de afgelopen vijf jaar wordt doorgetrokken, dan komt deze veel hoger uit dan de prognose waar de gemeente Rotterdam op stuurt! Een groei van 10.000 personen per jaar levert een inwoneraantal van 770.000 in 2030 op, terwijl de Woonvisie het op 676.000 houdt.

Afbeelding 3: Vergelijking van bevolkingsprognoses
Afbeelding 3: Vergelijking van bevolkingsprognoses

En waarom zou de groei de komende paar jaar niet nog harder aantrekken dan nu? De populariteit van Rotterdam is nog altijd stijgende en de stad staat er in diverse opzichten steeds beter voor. Daarnaast heeft Rotterdam ruimte in overvloed; de oude Stadshavens kunnen prachtige woonwijken worden aan het water. In de binnenstad kunnen nog tientallen woontorens gebouwd worden. Maar ook in de bestaande stadswijken kan een kwaliteitsimpuls gegeven worden zonder te verdunnen. In buurten als De Weg naar Kralingen en Spangen maken honderden sociale woningen plaats voor grotere, grondgebonden gezinswoningen. Hier zie je het aantal woningen met soms wel een factor 2 tot 3 afnemen. Stadswijken worden buitenwijken. Dit heeft op termijn een negatieve invloed op het aanbod van openbaar vervoer en andere stedelijke voorzieningen in de buurt. Neem een voorbeeld aan Amsterdam, deze stad staat vol met stedelijke woningen, die tevens aantrekkelijk voor gezinnen zijn. Dat kan hier in Rotterdam ook. De vraag is er gewoon, alleen nu moet er ook invulling aan gegeven worden!

ambitie moet omhoog

Gezien de verwachte vraag naar woningen in de Randstad en met de juiste bouwambitie is 800.000 inwoners in 2030 dus makkelijk haalbaar!

Afbeelding 4: Bevolkingsgroei van de vier grote steden in de afgelopen drie jaar (aug. 2013 is 0)
Afbeelding 4: Bevolkingsgroei van de vier grote steden in de afgelopen drie jaar (aug. 2013 is 0)

Kortom, de signalen in de markt zijn duidelijk en Rotterdam moet nu volle vaart vooruit, en niet langer op de rem trappen. Kapitaalkrachtige mensen trekken nu alweer de stad uit. Niet omdat ze dat graag willen, maar omdat ze geen woning meer kunnen vinden in de stad. Dat probleem lossen we niet zomaar op, maar wat we wel kunnen doen is nu gaan bouwen om de groei wel degelijk mogelijk te maken. Met de juiste hoeveelheid bouwprojecten in alle soorten en maten kan Rotterdam de komende jaren met zeker 15.000 inwoners per jaar groeien. Rotterdam zal hierdoor uiteindelijk een economisch sterkere, een leukere en aangenamere stad worden. Een stad die nog meer dan nu kansen biedt om je te ontwikkelen. Een stad waar de bevolkingsdiversiteit behouden blijft en waar je nog steeds voor een redelijk bedrag een woning kunt vinden. Want dat laatste zal snel afgelopen zijn als we de druk zoals nu gigantisch laten oplopen. Laat niet alleen het hart, maar alle wijken van Rotterdam weer bonken!

We schreven eerder uitgebreid over waarom verdichting zo goed is voor de stad. Lees dat artikel hier terug.

3 gedachten over “Woonvisie? Maak van sloopvisie een bouwvisie!

  1. Idem, en zo nog een paar zinnen.
    Daar struikel ik over.
    Graag bronvermelding van de statistieken.
    En check ook even waar de bevolkingsgroei vandaan komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.