Forum Rotterdam, het nieuwe plan

Het AD Rotterdam Dagblad breng vandaag nieuws over Forum. In het nieuwe plan wordt de verouderde kantoortoren opgeknapt en omgebouwd naar 103 appartementen. De huidige bevoorradingsstraat wordt dichtgebouwd en daar komt de grootst Primark van Europa. Verder krijgen bestaande winkelpanden aan de Lijnbaan een opknapbeurt en dat geldt ook voor het oude ABN Amro pand aan de Coolsingel, waar Donner nu zit en ook zal blijven.

Forum01

Dat is al met al een enorme stap terug in ambitie als je bekijkt waar we vandaan komen. Het vorige Forum plan, de laatste in een serie kubussen, bevatte naast woningen nog een flink hotel, een bioscoop, een museum, een foodcourt, daktuinen, kantoren en naast ruimte voor een grote winkel als de Primark voor nog tal van andere, ook kleinere, winkels. Omdat het gehele bouwblok wordt meegenomen in de nieuwe plannen is een toekomstige intensivering van het programma niet meer eenvoudig mogelijk.

Forum05

Forum 1: de Koolkaas met de ronde gaten. OMA

Forum04

Forum 2: met de pixels. OMA

Forum07

Forum kubus nummer 3, deze kwam het dichtste bij realisatie. Een ontwerp met gestapelde balken. OMA

De intensivering van programma op de kruising van de belangrijkste winkelstraten in de stad, zoals Forum ontwikkelaar Multi het bij de vorige plannen noemde, wordt daarmee niet meer waargemaakt. De plannen zijn vormgegeven rond huurder Primark die 12.000m2 afneemt in het plan. Omdat die er zo snel mogelijk in willen is het plan zover uitgekleed dat een korte bouwtijd haalbaar is geworden.

Forum02

Het nieuwe Forum ontwerp. OMA

Forum03

Ter contrast dezelfde plek met het pixel-ontwerp. OMA

,,De voormalige kubus was vooral naar binnen gericht,” zegt Multi directeur Arno Ruigrok in het AD Rotterdams Dagblad. Opmerkelijk, want bij de kubus beweerde Ruigrok destijds bij hoog en bij laag dat dit niet het geval was. Toch vindt Ruigrok dat de essentie van het plan overeind blijft, het transformeren van een ongure plek naar een levendig stuk stad.

RTM XL is inderdaad blij dat de huidige bevoorradingsstraat (waar de urinelucht nog altijd met de dag sterker wordt) zal verdwijnen en zal worden vervangen door keurig glaswerk van architectenbureau OMA. Maar wat blijft hangen is een nare nasmaak dat de voorgaande ambities niet zijn gehaald. Er waren al investeerders voor het hotel, de kantoren waren al waren verhuurd aan ABN Amro en de woningen waren al verkocht aan een andere investeerder. En Museum Rotterdam stond in een wat eerdere fase al klaar om er in te gaan. En toen kwam Primark…

11 gedachten over “Forum Rotterdam, het nieuwe plan

 1. Ik vind het nieuwe plan weinig ambitie hebben. Teleurstellend zelfs. Het gaat op in de omgeving, terwijl het best eruit mag springen!

 2. Zonde, ik was erg enthousiast over het pixel ontwerp. Enige plus vind ik de aanpak van de gebouwen aan de lijnbaan die nu drie hoog worden, dat zouden ze van mij mogen doortrekken over de gehele lijnbaan.

 3. Het is zeer teleurstellend wat er is overgebleven van de oorspronkelijke ambitie. Deze plek had een beter plan verdiend ! Ik begrijp dat de wereld is verandert en dat er geen markt meer is voor grootschalige ontwikkeling van winkels en kantoren maar voor de levendigheid van deze locatie had ik toch wel graag wat meer woningen zien verijzen dan de schamele 103 die er nu gerealiseerd gaan worden. Een mooie nieuwe toren met daarin ook een hotel zou deze locatie veel goed hebben gedaan. Rotterdam staat nu in de belangstelling ook internationaal en daarom is het juist nu het moment op dit keerpunt van de stad dit uit te buiten en veel nieuwe jonge mensen die urban willen wonen aan te trekken. Nieuwe jonge ondernemers die de stad voorgoed op een hoger niveau kunnen brengen.

 4. Ik ben blij dat wat er nu komt nog steeds door OMA ontworpen is… ze zijn zo’n beetje de enigen die nu nog iets goeds kunnen neerzetten, dus laat die Koolhaas/OMA “bouwgolf” nog maar jaren doorrollen in Rotterdam.

 5. een behoorlijke stap terug in de ambities….:-( 🙁 Maar een prachtig gerenoveerd bankgebouw – een somber en guur expeditiehof verdwijnt en een afschuwelijk kantoorkolos omgetoverd in aantrekkelijk woongebouw maak mij toch weer happy 🙂

 6. Een goede update van het binnengebied is zeker gewenst. Maar of we blij moeten zijn met de grootste Primark van Europa??? Rotterdam verdient een groter / beter aanbod / variatie aan winkels en horeca in dit gebied.

 7. Kunnen jullie hier geen petitie voor starten om dit project tegen te houden?!!
  Deze plek verdient een mooier en spectaculairder ontwerp. En als men meer bewoners in de binnenstad wil hebben is dit een prachtige plek om hier een toren van zo’n 125 meter hoog met koopappartementen te bouwen (evt. i.c.m. hotel). Minder winkeloppervlak dan nu is bedachtis een goede optie als er te weinig vraag voor is.
  Daarnaast zou R’dam nooit een Primark in de binnenstad/centrum moeten toestaan. Er zijn al op Zuid en Alexandrium een tweetal vestigingen, dat lijkt mij meer dan genoeg. Daarnaast trekt deze winkel niet het hoogwaardige publiek naar de binnenstad dat je juist wilt hebben om een bruisend centrum te hebben/krijgen.

 8. Ik was enthousiast over het Koolhaas Kubus ontwerp, maar wat er nu staat is ook mooi en een stuk beter dan die lelijke pixel kubus. Gelukkig dat ook die niet doorging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.