Projectenoverzicht Rotterdam september 2015

In dit overzicht zijn de laatste nieuwtjes verzameld van bouwprojecten in Rotterdam. In ons vorige overzicht van maart vind je meer informatie over projecten die al in aanbouw zijn of waarvan de status onveranderd is. Een volgend projectenoverzicht verwachten we voor het einde van het jaar of, indien nodig (en dat zou natuurlijk mooi zijn) al eerder.

Wijnhaven 69
Wijnhaven69

Van Wijnhaven 69 zijn inmiddels de eerste impressies vrijgegeven. Het gaat om een torentje van 74 meter hoogte gelijk naast 100HOOG. Het ontwerp is van Barcode Architects. Hij is al een eerste keer behandeld in de welstandsvergadering. De kans bestaat dat hij al in 2016 in aanbouw kan gaan. De Commissie Welstand had vooral opmerkingen over de achterkant aan de Wijnstraat. Die is op deze impressie niet te zien.

Coolsingel 75

Coolsingel75

Volgens een bericht in het AD van 22 juli 2015 is Klunder Architecten bezig met een plan op deze locatie. Het is niet helemaal duidelijk of bijgevoegde afbeelding om het plan voor deze locatie gaat maar dat zou wel goed kunnen, zoals we eerder berichtten op onze website. Of het een serieus plan wordt is nog afwachten. Met in hetzelfde blok de toren van ABN Amro, Splinter en Rotterdam Building die zij aan zij staan en dit ontwerp zou het wel een erg indrukwekkend bouwblok worden, NYC style. Nu nog een uitschieter boven de 100 meter!

Coolsingel

Coolsingel

Donderdag 3 september is er een perspresentatie geweest Adriaan Geuze de plannen zijn gepresenteerd. In grote lijnen komt het plan er op neer dat aan de westkant de stoep nog een stuk breder wordt. Hierdoor wordt het makkelijker om langs obstakels zoals de paviljoens te lopen. De trambaan blijft op dezelfde plek, maar er komen wel veel meer bomen langs te staan. Het autoverkeer komt aan de oostkant van de trambaan met 2 tot 3 rijstroken. Een stuk minder dus dan in de huidige situatie. Aan de westkant van het tramspoor komt een breed fietspad in twee richtingen. Voor doorgaand fietsverkeer van zuid naar noord zal deze keuze twee extra oversteken opleveren om eerst naar de westkant te komen en later weer naar de oostkant. Hetzelfde geldt voor fietsers vanuit het zuiden die een bestemming aan de oostkant van de Coolsingel hebben.

UP:Town

uptown

Onlangs werd op Twitter door Robert Steenbrugge het volgende gemeld: Ook UP:TOWN positief! HD, ABC Capital en Stebru werken met beoogd belegger naar TKO om begin volgend jaar te starten! Begin bouw zou dan dus in 2016 zijn. Na 2 keer Harbour Village, Waterstadtoren, Scheepmakerstoren en The Red Apple zou dat de 6e toren op het Wijnhaveneiland worden. De Glashaventoren zou wel eens nummer zeven kunnen worden.

Cooltoren

phoca_thumb_l_297 impressie 2

Deze toren zou de eerste toren moeten worden in het Baankwartier, waar het bestemmingsplan jaren geleden als is aangepast om woontorens mogelijk te maken. Een gebied met grote potentie, gelijk om de hoek van de Witte de Withstraat. De verwachting is dan ook dat er snel meer plannen zullen volgen in dit gebied. Volgens de laatste berichten moet deze toren “uiterlijk 1 januari” in aanbouw gaan.

The Dutch Windwheel

windwheel

De precieze status van dit project blijft vaag. Wel was er afgelopen voorjaar een grote internationale persconferentie om het plan te presenteren. Als de plannen doorgaan zal het een enorme impact hebben op de skyline. De beoogde locatie is aan de Parkkade naast de Maastunnelingang. Mocht dat de werkelijke locatie worden dan betekent dat ook een flink logistiek vraagstuk aangezien daar geen OV-aansluitingen zijn. De hoogte zou 178 meter zijn, net iets lager dan de 185 meter hoge Euromast.

Post Rotterdam

postrdam

Post Rotterdam wordt een hotel met op de begane grond winkels en mogelijk een beer factory tegenover het Timmerhuis. (zie plattegrond) Welke hotelketen er in moet komen is nog niet duidelijk. In de plint van het gebouw moeten verschillende winkelruimtes komen, waaronder 2 aan de Meent, waar de gevel nu erg gesloten is. Het lijkt erop dat er geen uitbouw meer op het gebouw komt zoals in eerdere plannen. Wanneer met eventueel met de klus zou willen beginnen is nog niet duidelijk.

Westewagenstraat

Westewagenstraat

Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten kwam onlangs met deze nieuwe impressie op zijn Instagram-pagina voor de nieuwbouw aan de Westewagenstraat waarvoor twee verouderde kantoorpanden uit de wederopbouwperiode plaats zullen maken. Start bouw staat nog steeds in de planning voor begin 2016. Onlangs is het plan in in de Commissie Welstand en Monumenten behandeld. Zij hebben nog veel kritiek op het plan. Een eventueel negatief advies is daarom niet ondenkbaar maar dat kan door het stadsbestuur nog worden genegeerd. Eerder gebeurde dit bijvoorbeeld om de bouw van Calypso mogelijk te maken.

Pannekoekstraat

Pannekoekstraat

Aan de Pannekoekstraat moet dit project gerealiseerd worden naar ontwerp van architectenbureau Kuhne & Co. Het project is in het kader van Klein & Fijn waarbij op kleine locaties in de stad woningen worden toegevoegd. Op deze locatie moeten 21 studio’s komen.

Geruchten

Forum

Een langlopende soap inmiddels. De grote kubus van Koolhaas, de Koolkaas met de ronde gaten werd al snel aangepast tot een plan met blokjes, pixels. Uiteindelijk kwam er een serieus ver uitgewerkt plan wat bestond uit gestapelde balken met in het midden een groot atrium en een passage tussen Koopgoot en Binnenwegplein. Ondanks investeerders voor kantoren, hotel en woningen kwam het plan niet van de grond omdat voor de winkelruimte geen inversteerder te vinden was. Uiteindelijk hapte Primark toe als grote trekker, maar daarvoor worden de plannen nu aangepast. De kubus is bij het grof vuil belandt. Zoals uit het verslag van de Commissie Welstand blijkt komt er nauwelijks nog nieuwe bebouwing. Het oude monumentale ABN Amropand wordt opgeknapt zoals in de oude plannen. De niet monumentale bruine kantoortoren wordt een woontoren met ronde balkons. De expeditiestraat wordt volgebouwd met een Primark. Er komt geen passage meer, maar de Primark krijgt wel een ingang aan het Beursplein en aan het Binnenwegplein. Verder worden de winkels aan de Lijnbaan bij het plan betrokken. Hoe de plannen eruit gaan zien is nog niet bekend.

 

Willemstoren

Willemstoren

Dit project voor zo’n 8o woningen aan het Willemsplein (het plot gelijk naast het herontwikkelde kantoorblok waar Joulz in huist) is te vinden op de websites van Inspire Real Estate en Bloem Installatie Advies. Meer afbeeldingen zijn te vinden op de facebook-pagina van architect IWT. Gelijk naast dit project moet later ook de 211 meter hoge Zalmhaventoren gebouwd gaan worden.

Parkhuis Cool

Parkhuis Cool

Voor deze locatie zijn eerder plannen geweest en de locatie komt voor op een gemeentelijke lijst (uitvoeringsplan 2015-2018) met projecten. Op de afbeelding een eerder ontwerp voor deze locatie door Van Bergen Kolpa Architecten uit 2004. Wat er nu moet gaan komen is afwachten maar er lijkt iets op stapel te staan.

Cinerama locatie

Voorstel1

Ook deze locatie komt voor op de gemeentelijke lijst en er zijn al eerder plannen geweest zoals die op de afbeelding. Dat is een plan van Groosman & Partners uit 2008. Of er concrete plannen gaan komen is afwachten maar het is een locatie om in de gaten te houden.

 

Een gedachte over “Projectenoverzicht Rotterdam september 2015

  1. Kijk daar wordt ik blij van eindelijk weer eens een goed overzicht met afbeeldingen dat heb ik op skyscrapercity wel gemist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.