Top-10 hoogste gebouwen in aanbouw

In het Rotterdamse debat over stedelijke ontwikkeling zijn woorden als megalomaan en grootheidswaanzin vaak niet van de lucht. “Waarom in deze relatief kleine stad torens bouwen alsof we New York zijn?” In ons kikkerlandje lijken de Rotterdamse bouwprojecten dan ook heel wat, maar als we eerlijk zijn en onze blik op de rest van de wereld werpen dan stellen die huis-tuin-en-keukentorentjes hier eigenlijk helemaal niet zoveel voor. Alsof we New York zijn? Rotterdams hoogste toren, de Maastoren (165m), zou daar de op 196 na hoogste toren zijn volgens deze database. De Delftse Poort naast het Centraal Station zou zelfs 256e zijn!

Het hoogste plan in Rotterdam is de 211m hoge Zalmhaventoren. In New York zou dat goed zijn voor een 62e plaats. En om het dan af te maken, de momenteel hoogste toren in aanbouw (First tegenover het Centraal Station) wordt 128m. Plek op de ranglijst van New York City? 427e. En dan hebben we het nog niet gehad over de rest van de wereld, want veruit de meeste hoge torens worden niet meer in NYC gebouwd maar met name in Azië en het Midden Oosten. De Burj Khalifa in Dubai is met 828 meter nog steeds het hoogste gebouw ter wereld. Maar inmiddels is de Kingdom Tower in Jeddah in aanbouw die nog hoger wordt, ruim een kilometer hoog zelfs. Maar hoe goed kennen we deze nieuwe mega-torens of zelfs de mega-steden waarin ze staan? RTM XL heeft een overzicht van de 10 hoogste gebouwen gemaakt die op dit moment in de wereld in aanbouw zijn.

Op één toren in New York City na staat de hele top-10 in Azië. Het aantal superhoge torens groeit daarmee enorm. In 2004 was de Taipei 101 in Taipei (Taiwan) het eerste gebouw hoger dan 500 meter. In 2020 staat deze toren mogelijk op de 20e plek, volgens het 2020-diagram van Skyscraperpage.com. En er staan nog veel meer superhoge torens in de planning. Ook interessant: het jaaroverzicht 2014 van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat. Nog nooit waren er zoveel wolkenkrabbers in aanbouw. Veruit het grootste deel hiervan wordt, net als bij deze top 10, gebouwd in China.

(Als je onderaan elke toren in het overzicht op ‘UPDATES’ klikt kom je op de projectpagina van Skyscrapercity.com. Als je naar de laatste pagina’s gaat kun je de meest recente foto’s van het project zien)

#1 Kindom Tower, Jeddah, Saudi Arabië (+/- 1.008 meter)

Kingdom_Tower,_Jeddah,_render

Net als de Burj Khalifa wordt de Kingdom Tower gebouwd als voornaam onderdeel van een grote nieuwe gebiedsontwikkeling op een plek die tot voor kort woestijn was. In de toekomst moet er rond de toren een compleet nieuwe stad worden ontwikkeld, Kingdom City, met de Kingdom Tower als dominant middelpunt. Uiteraard gaat het om een prestigeproject betaald met oliedollars. Architect van de toren is Adrian Smith die ook de Burj Khalifa ontwierp. De opzet van de toren toont gelijkenissen met de Burj, met 3 vleugels en de spitsvormige opbouw. In 2019 moet de toren klaar zijn. De toren is inmiddels bijna 100 meter boven de grond.

UPDATES

#2 Zhongnan Center, Suzhou, China (729 meter)

ZhongnanCenter

Het Zhongnan Center wordt gebouwd in het Central Business District van Suzhou. Deze miljoenenstad met 4,3 miljoen inwoners ligt net ten westen van Shanghai, en maakt onderdeel uit van de enorme agglomeratie in de Yangtze River Delta waar in totaal ruim 80 miljoen mensen in de steden wonen. De bouw van de toren begon in 2014 en moet in 2020 klaar zijn. Het zal nog wel even duren voor de toren boven de grond komt, men is voorlopig nog druk bezig met de fundering. Architect is Nikken Sekkei uit Tokyo, Japan.

UPDATES

#3 Greenland Center, Wuhan, China (636 meter)

GreenlandCenter_Wuhan

Wuhan is een enorme stad centraal in het dichtbevolkte oostelijke China, met zo’n 10 miljoen inwoners. De stad ligt landinwaarts aan de Yangtze rivier die bij Shanghai in zee stroomt. De kern van de toren begint sinds kort boven de grond te komen. In 2017 moet de toren klaar zijn. Architect is dezelfde als van de Kingdom Tower: Adrian Smith van Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. De kern van de toren is nu een meter of 50 boven de grond.

UPDATES

#4 KL 118 Tower, Kuala Lumpur, Malaysia (610 meter)

KL118 Tower

Deze toren in Kuala Lumpur moet 610 meter worden. De bouw is pas net begonnen. Zonder mast is de toren echter maar ongeveer 500 meter hoog. De Petronas Twintowers in dezelfde stad namen ooit de titel hoogste gebouw ter wereld over van de Sears Tower, omdat ze met mast een klein stukje hoger waren, terwijl het dak een stuk lager lag. Dat kunstje gaat deze toren niet herhalen. In 2019 moet de toren klaar zijn. Ze zijn momenteel bezig met de fundering van de toren.

UPDATES

#5 Ping An International Finance Center, Shenzhen, China (600 meter)

ShenzhenPinAnFinanceCenter

Deze toren moet de hoogste toren worden in de enorme stad Shenzhen. Shenzhen ligt tegen de grens aan met Hong Kong en was in 1978 de eerste stad in China waar meer economische vrijheid kwam. Het werd een Special Economic Zone om markteconomie binnen het socialisme te testen. De stad groeide uit van een vissersstadje met 35.000 inwoners naar een miljoenenstad 15 jaar later. Inmiddels wonen er meer dan 10 miljoen mensen in Shenzhen en maakt de stad onderdeel uit van de Pearl River Delta met onder andere Hong Kong, Guangzhou en Macau. Er worden talloze supertalls (300m+) gebouwd in Shenzhen, maar deze toren wordt voorlopig de hoogste. In 2016 moet de toren af zijn. Volgens de laatste berichten gaat de mast op de toren niet door, anders was de toren officieel nog hoger geworden.

UPDATES

#6 Goldin Finance 117, Tianjin, China (597 meter)

GoldinFinance

Tianjin is een stad met 11,5 miljoen inwoners en maakt onderdeel uit van het stedelijke gebied van Beijing. De stad ligt net ten oosten van de Chinese hoofdstad aan zee. De toren met 117 verdiepingen moet klaar zijn in 2016. De toren is dan ook al bijna op hoogte en voor een behoorlijk deel voorzien van een gevel. Het ontwerp is van de P&T Group.

UPDATES

#7 Lotte World Tower, Seoul, Zuid-Korea (555 meter)

lotteworldtower

Deze toren is al sinds 2010 in aanbouw en nadert inmiddels zijn hoogste punt. Het wordt de hoogste toren van Zuid-Korea en staat in hoofdstad Seoul; als stedelijke agglomeratie goed voor ruim 25 miljoen inwoners. De toren moet in 2016 af zijn. Het ontwerp is van de hand van Kohn Pedersen Fox (KPF) die al aardig wat wolkenkrabbers hebben ontworpen door de jaren heen.

UPDATES

#8 Nordstrom Tower, New York, VS (541 meter)

NordstromTower

De enige niet-Aziatische toren in de top-10. Er wordt momenteel druk aan de fundering gewerkt van deze superhoge toren op Manhattan. Tot het dak wordt het veruit de hoogste toren van de stad. De toren komt twee straten ten zuiden van Central Park te liggen (42nd Street), waar meerdere slanke woontorens voor multimiljonairs worden gebouwd. Nog dit jaar zal de toren boven de grond komen en in 2018 moet deze klaar zijn. De toren is ontworpen door Adrian Smith + Gordon Gill Architecture.

UPDATES

#9 The Chow Tai Fook Tianjin, Tianjin, China (530 meter)

Chow Tai Fook Tianjin

Tianjin kwamen we al eerder in het overzicht tegen, maar ook de de Chow Tai Fook Tianjin staat in de top-10 hoogste torens ter wereld in aanbouw. Deze toren moet in 2018 klaar zijn. De kern van de toren komt inmiddels net boven de grond uit. Het ontwerp is van het zeer bekende Skidmore, Owings & Merrill (SOM) die ooit al de Sears Tower en de Hancock Tower in Chicago ontwierpen en vele andere wolkenkrabbers. In Rotterdam is SOM bekend van de drie Europoint-torens aan het Marconiplein, waar nu onder andere de Rotterdam Science Tower is gevestigd.

UPDATES

#10 CTF Finance Centre, Guangzhou, China (530 meter)

GuangzhouCTFFinanceCentre

Deze toren is voorlopig het hoogste gebouw in Guangzhou. Guangzhou, vroeger Kanton, is een enorme miljoenenstad (11,5 miljoen) die deel uit maakt van de enorm verstedelijkte Pearl River Delta. Deze toren staat in de belangrijkste zakenwijk van Guangzhou. De toren, ontworpen door Kohn Pedersen Fox, heeft inmiddels al zijn hoogste punt bereikt en zal in 2016 klaar zijn.

UPDATES

10 gedachten over “Top-10 hoogste gebouwen in aanbouw

  1. In landen met de hoogste skyscrapers zijn inwoners van weinig waarde.
    Hoe groter de gebouwen, hoe kleiner de mensen.

  2. We zullen in dit kikkerlandje helaas wel nooit van die truttige, kneuterige dorpsmentaliteit af komen vrees ik. Als je het hier over 200 meter de lucht in hebt staat de halve stad op zijn achterste poten, want het is allemaal te groot en te hoog, en de”meseljke maat”is zoek. Ook zo’n tenenkrommend argument.

  3. de zalmhaventoren in rotterdam wordt nu de hoogste en wordt met dakhoogte 205 m en met spits 218m de hoogste.

    die is al tijdje in aanbouw..daarnaast zijn er daar nog plannen voor torens in het central district tot 180m

    helaas nog geen hoger plan bekent bij mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.