Sneak preview Wijnhaven 69, en update bouwplan Westewagenstraat.

Op 8 april stonden er twee interessante plannen op de agenda van de openbare vergadering Commissie Welstand op de 40e etage van De Rotterdam. Namelijk het bouwplan voor de Westewagenstraat en het plan voor een toren op Wijnhaven 69. Het verslag is hier te downloaden op de website van de Gemeente Rotterdam. RTM XL was bij de vergadering aanwezig.

Wijnhaven 69

Het getoonde plan van Barcode Architects is een eerste schetsontwerp. Dit zal dus zeker nog worden aangepast, onder andere na de opmerkingen van de Commissie Welstand. Op de foto is een sneak preview te zien van de maquette van dit schetsontwerp. Voor beter beeld zullen we waarschijnlijk moeten wachten tot er een definitief ontwerp ligt.

Het betreft een toren van 74 meter hoog met 98 woningen. De toren staat op een onderbouw die in hoogte aansluit op de onderbouw van buurman 100Hoog.  Alle woningen moeten een ruim balkon of terras krijgen. Helemaal bovenin komen penthouses. De zijgevels van de torens zijn meer gesloten en massief. Dit in verband met inkijk in de woningen. De architect is nu aan het studeren op de materialisering. Die is dan ook nog niet bekend.

De Commissie Welstand heeft opmerkingen over de geveluitwerking, die ze nog niet overtuigend vinden. Verder wordt er aandacht gevraagd voor de onderbouw aan de Wijnstraat. Hier komt een gesloten gevel met parkeren. De commissie daagt de architect uit om de negatieve effecten van die gesloten parkeergevel op het straatbeeld zoveel mogelijk te minimaliseren. De architect zal dus met een plan moeten komen hoe hier mee om te gaan. Het is nu afwachten op een aangepast plan. Er zullen nog wel een aantal welstandsvergaderingen overheen gaan voor men met een definitief plan komt voor goedkeuring.

Westewagenstraat

Ook Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten was aanwezig met het plan voor de Westewagenstraat. Het gaat hier om een definitief ontwerp. Ten opzichte van een eeder getoond plan is de opbouw en positionering hetzelfde. Op detailniveau zijn er aanpassingen gedaan zoals in het type gevelmateriaal.

westewagenstraat

De commissie geeft aan het besluit van het stadsbestuur om sloop van de bestaande bebouwing toe te staan nog steeds te betreuren. Maar omdat dit nu eenmaal zo besloten is “heeft de commissie de taak om het voorliggende plan te toetsen aan de geldende criteria uit het welstandsbeleid.” De beoordeling vindt dus duidelijk plaats met gepaste tegenzin, wat een opvallende gang van zaken is naar onze mening.

De commissie noemt de gevel aan de Westewagenstraat (niet te zien op bovenstaand beeld) te vlak. Men mist een duidelijke setback. Als voorbeeld wordt verwezen naar het pand van Dudok en het Hufpand aan beide kanten van het project. Ook is er kritiek op de gevelbeëindiging aan de bovenkant. Deze wordt te abrupt genoemd.  Men vindt ook de liftopbouw en installaties nog niet overtuigend weggewerkt op het dak.

Opvallend is dat de keuze voor natuurstenen banden als verbeelding van de betonnen banden in de huidige bebouwing niet “als passende vertaling” wordt gezien. De commissie adviseert daarom vooralsnog negatief over het plan om bovenstaande punten. Klunder Architecten zal met een aangepast plan moeten komen. Gezien de gepaste tegenzin waarmee de Commissie in dit traject zit zal dat nog niet gemakkelijk worden. Het gehele verslag is te lezen via de link bovenaan dit artikel.

Een gedachte over “Sneak preview Wijnhaven 69, en update bouwplan Westewagenstraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.