Collectiegebouw_avond

College van B & W unaniem voor Collectiegebouw Boijmans

Het College van Burgemeester en Wethouders maakte vanmorgen bij monde van wethouders Adriaan Visser en Ronald Schneider bekend dat het unaniem voorstander is van de bouw van het nieuwe Collectiegebouw voor Boijmans in het Museumpark. Ook Sjarel Ex, directeur van Boijmans was aanwezig bij de bijeenkomt, en MVRDV presenteerde de nieuwste ontwerpen.

Video van het plan:

Het College ziet het Collectiegebouw als een grote nieuwe impuls voor de stad en voor het museumkwartier in het bijzonder. Met de nieuwste plannen moet 90.000 bezoekers per jaar haalbaar zijn. Het nieuwe Collectiegebouw moet voor 100% toegankelijk worden terwijl dat in de oude plannen 20% was. Deels wordt dit echt publiek, waaronder het dak wat ook in de avond te bezoeken zal zijn. Een ander deel zal met een kaartje te bezoeken zijn en een deel alleen onder begeleiding. Dit maakt het gebouw veel meer dan een opslag voor kunst. De collectie wordt echt open gegooid en de stad krijgt er een nieuwe ‘must visit’ attractie bij.

Collectiegebouw_entreeEntree in het Museumpark. Bron: MVRDV

Sjarel Ex, directeur van Boijmans, noemt het gebouw “een novum”. Net als eerdere projecten in de stad, zoals de Markthal, worden er functies samengevoegd wat nog niet eerder op die manier is gedaan. Het geheel publiek maken van een kunstdepot is een uniek idee, en in die zin op zich al een icoon voor de stad. Dat het dan ook nog ontegenzeggelijk een architectonisch icoon is voor de stad maakt het extra bijzonder. Ex geeft ook aan dat er in het Collectiegebouw ruimte is voor private verzamelaars als die een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande collectie van het museum.

Bij de presentatie werd ook meer duidelijk over het ontwerp van het gebouw. Voor de spiegelende gevel is gekozen voor glas. Er is uitgebreid onderzoek gedaan hoe de gevel echt zo spiegelend gemaakt kan worden. In Rotterdam is een enkel verlijmde gevel niet toegestaan en moeten geveldelen extra borging hebben. De laatste impressies laten het ontwerp zien waarin dit is toegepast.

Collectiegebouw_dag

Impressie Collectiegebouw. Bron: MVRDV

Ook is er meer duidelijk geworden over de binnenkant. Bij de publieke entree kan je met een lift gelijk gratis naar het dak, waar je koffie kunt drinken of wat eten bij het restaurant. Of gewoon van het uitzicht kunt genieten. Op het dak komt een parkje met daarin uiteraard ook kunstwerken. In het gebouw kunnen bezoekers die een entreekaartje kopen een zwerftocht maken langs educatieve ruimtes, een atrium vol met kunst, tentoonstellingsruimten en het expertisecentrum waar kunstobjecten worden gerestaureerd. De depots zelf zijn te zien via vensters, en te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Collectiegebouw_entree02

Entree van het gebouw. Hier koop je een kaartje of ga je gratis met de lift naar het dak. Bron: MVRDV

Collectiegebouw_daktuinImpressie daktuin. Bron: MVRDV

Op de begane grond komt nog een koffiebar. Bovendien wordt de directe omgeving van het Collectiegebouw een stuk groener. Wel blijven evenementen gewoon mogelijk zoals die ook nu in het gebied worden georganiseerd.

Collectiegebouw_atrium

Atrium als kloppend hart het gebouw, met trappen voor de zwerftocht. Bron: MVRDV

Mede door het negatieve advies van de RRKC is er natuurlijk flinke discussie over de financiële haalbaarheid. Het College heeft echter ook een second opinion laten doen en op basis van alle gegevens die er nu zijn denken ze weloverwogen mee te kunnen werken aan de ontwikkeling van dit gebouw. Bovendien wordt het als een groot goed gezien dat een private partij, Stichting De Verre Bergen, 15 miljoen euro mee investeert en daarmee het opengooien van de collectie mogelijk maakt. De komende maanden zullen nodig zijn om ook een meerderheid in de gemeenteraad achter de plannen te krijgen. De wethouders zijn echter vol vertrouwen dat dit kan lukken met het verhaal en met de informatie die er nu ligt.

Collectiegebouw_educatie

Educatieve ruimte met venster op de stad. Bron: MVRDV

B&W wil de tijd nemen om de gemeenteraad een weloverwogen besluit te kunnen laten nemen. Het is een groot en ingewikkeld dossier. De hoop is dat er nog voor de zomer een besluit genomen kan worden genomen. Maar als er meer tijd nodig is dan kan het ook over de zomer heen getild worden. Er moet over twee zaken een besluit worden genomen. Goedkeuring van het bestemmingsplan om de bouw mogelijk te maken. En toestemming over de financiering. De totale investering is 50 miljoen euro. Stichting De Verre Bergen betaalt dus 15 miljoen in de vorm van een schenking. De overige 35 miljoen wordt betaald door Boijmans, waarvoor de Gemeente Rotterdam een krediet vertrekt. Dit krediet wordt terugbetaald via kostendekkende huur over een periode van 40 jaar. Het is dus nog even spannend of het plan ook echt door gaat. Maar met de steun van het College van B&W is er wel een belangrijke hobbel richting realisatie genomen.

Een gedachte over “College van B & W unaniem voor Collectiegebouw Boijmans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *