Veel hoogbouwnieuws!

De afgelopen dagen stroomt het hoogbouwnieuws binnen. Oude tijden herleven. Nieuwe projecten zijn van start gegaan en betrouwbare bronnen komen met verwachtingsvolle ontwikkelingen naar buiten. RTM XL geeft een korte samenvatting van de laatste nieuwtjes. Een uitgebreid artikel van Tim de Bruijn over de voortgang van veel bouwprojecten komt binnen enkele dagen op het Rotterdamse tijdschrift Vers Beton.

  • Het project Gedempte Zalmhaven komt uit de vrieskist. Hoewel we nog even moeten doen met geruchten, lijkt hier nieuwe Nederlandse hoogbouwgeschiedenis te worden geschreven. Eigenaar Jan Klerks van het gerenommeerde forum SkyscraperCity kwam gisteren met het bericht naar buiten dat de toren net als in de oude plannen ongeveer 211 meter hoog gaat worden. Tussen de regels door valt in de discussie die wordt gevoerd op te maken dat de toren — als 200-plusser veruit het hoogste gebouw van Nederland — de eerste fase van het plan zou zijn. Het ontwerp is van Diederik Dam van Dam Architecten uit Amsterdam. De startdatum van de bouw is nog onduidelijk, ontwikkelaars zijn in overleg met de gemeente om snel te kunnen beginnen. Nu moeten we het nog even doen met de laatste afbeeldingen die in 2011 naar buiten zijn gekomen. Het is niet duidelijk of het plan na die datum nog in opzet is gewijzigd. We zien daar de toren van 211 meter en 2 kleinere torens van ongeveer 70 meter hoog.

 

Gedempte Zalmhaven

Aanzicht van het laatste plan uit 2011

 

  • Bij First, de 130 meter hoge kantoortoren tegenover het Centraal Station, komt de bouw na wat aanloopproblemen nu op stoom. Gisteren zijn de eerste gevelpanelen geplaatst en de komende maanden zal het gebouw met twee tot drie verdiepingen per week verder groeien. In het voorjaar van 2015 zal het hoogste punt al bereikt zijn!

 

  • Ook op Instagram draait de geruchtenmachine op volle toeren. Sjoerd Berghuis (Klunder Architecten) publiceerde op 13 november een schets voor een torentje schuin tegenover het IBIS aan de Wijnhaven. Het voorstel  telt 21 bouwlagen, goed voor ongeveer 70 meter hoog. De status van het project is onduidelijk. Op 2 december kwam Berghuis met nóg een schets, nu voor een toren aan de Glashaven. Dit schijnt een “prille verkenning” te zijn. Met 29 bouwlagen in deze schets zal deze toren ongeveer 90 meter hoog zijn.

 

zoveel hoog

Toren aan de Wijnhaven tegenover IBIS hotel.

GlashavenKlunder

Toren aan de Glashaven, ter vervanging van een verouderd kantoorgebouw.

 

  • En tot slot is vandaag de bouw van Boston & Seattle op de Wilhelminapier officieel van start gegaan. Voor de gelegenheid is de projectwebsite vernieuwd en zijn nieuwe impressies gepubliceerd. Ook kan het project binnenkort via een livestream worden gevolgd.

 

Boston&Seattle3 Boston&Seattle2

 

Het jaar wordt dus met prachtig nieuws afgesloten. Uiteraard houden we jullie op de hoogte over de status van deze nieuwe ontwikkelingen.

Een gedachte over “Veel hoogbouwnieuws!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.