Het grote verdriet van de stoepopzichters

De stoepopzichters, wie kent ze niet? Vaak oude gepensioneerde mannen die uren per week van achter de hekken de bouwputten in de stad in de gaten houden en hun bevindingen graag delen met andere omstanders. De wat jongere generatie stoepzichters bekijkt de bouwputten vaak online, bijvoorbeeld via het Hoogbouwforum van SkyscraperCity waar ze hun foto’s van bouwputten en bevindingen delen met de rest van de wereld.

 

StationspleinHet einde van een tijdperk vol grote bouwputten? Foto: Stefan Klingens

Stoepopzichters voelen zich in Rotterdam natuurlijk als een vis in het water. Rotterdam is de stad waar al sinds ver voor het bombardement groot werd gebouwd en gedacht. Dankzij de wederopbouw werd er nog een schepje bovenop gedaan. In de afgelopen jaren zijn er diverse festivals geweest met de bouwput als centraal thema, zoals een heus Bouwputtenfestival of Parfum de BoemBoem. We kunnen stellen dat bouwputten in Rotterdam een welhaast heilige status hebben gekregen.

De afgelopen jaren was het voor de liefhebbers helemaal smullen geblazen met grote bouwputten als die van het nieuwe Rotterdam Centraal, De Rotterdam en De Markthal. De Rotterdam is inmiddels opgeleverd, over twee weken komt de koning het Centraal Station openen en vanaf dit najaar kunnen we eindelijk in de nu al geprezen Markthal terecht.

Op Rotterdam Centraal loop ik een man tegen het lijf. Gepensioneerd, hoedje op en een wit baardje. Ik heb hem vaker gezien, waarschijnlijk bij een bouwputtenfestival of een andere bouwputtenviering. Hij loopt wat verdwaasd door de nieuwe stationshal en stopt even bij de bouw van de nieuwe VVV-balie. Een handjevol bouwvakkers legt de laatste hand aan dit laatste stukje CS. Zelf hebben ze waarschijnlijk niet door dat ze daarmee een einde maken aan een lange periode van bouwen. De man zucht even diep en spreekt me aan. Hij vertelt me dat hij al sinds het begin van de bouw, zo’n 8 jaar geleden, bijna dagelijks de bouwput van het station heeft bezocht. Vele uren per week volgde hij de bouwvakkers, de aanvoer van materialen en de veranderende routes. En in de laatste jaren was er steeds weer een nieuw stukje station dat af was en beoordeeld kon worden. Bijna elke rondleiding is hij erbij geweest. De opening met onze koning hangt als een donkere wolk boven zijn humeur. Natuurlijk, het is prachtig geworden. Hij is zo trots als een pauw. Maar als straks die VVV-balie af is, dan is het toch echt over en uit. Het nieuwe station is klaar. Wat moet hij nu?

De bouw van kantoortoren First aan de overkant van het station spreekt hem niet echt tot de verbeelding. Hij zal er vast weleens gaan kijken maar zo’n toren is niet te vergelijken met de machtige bouwput van het station. Misschien dat Forum Rotterdam snel in aanbouw gaat? Maar ook dat is lang niet zo spannend en interessant als het CS waar je letterlijk door de bouwput kon lopen en waar alles elke week weer anders was.

Nee het is duidelijk. De stoepopzichters gaan zware tijden tegemoet. Er zal echt nog wel iets gebouwd worden, natuurlijk, maar het zijn kruimels vergeleken met wat we de afgelopen jaren gezien hebben.

Voor de stoepopzichters is het daarom te hopen dat er snel weer grootse plannen gemaakt gaan worden, zoals voor een nieuw Feyenoord-stadion, nieuwe stadsbruggen, nieuwe metrolijnen en natuurlijk nieuwe wolkenkrabbers in het Centraal District of rond de rivier. Want laat Rotterdam niet af zijn alstublieft. Laat Rotterdam nooit af zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.