Stop de sloop!

Het Noordereiland en specifiek de Maaskade staat bekend om de prachtige panden uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Deze panden bieden vanaf de Boompjes en de Willemsbrug een prachtig contrast met de op de Wilhelminapier gelegen hoogbouw. Niet voor niets is de Maaskade dan ook aangewezen als beschermd stadsgezicht. Maar hoe beschermd is beschermd? Er drijgt namelijk toch sloop voor een historisch gebouw.

20130615-090821.jpgHuidige situatie, met links het te renoveren pand en rechts het te slopen pand. Foto: Prudentiavastgoed.nl

Prudentia Vastgoed, eigenaar van de panden Maaskade 113 en 115, wil deze twee panden integraal herontwikkelen. Hierbij zal het Rijksmonument op nummer 113 worden verbouwd en het hoekpand op nummer 115 worden gesloopt. In deze tijd waarin hergebruik en herontwikkeling juist weer in opkomst zijn is het onbegrijpelijk dat Prudentia in samenwerking met CDV Architects en bureau ZUS een klassiek hoekpand wil slopen. CDV Architects draagt als argument aan dat het pand in een bouwkundig deplorabele staat verkeerd en dat sloop de enige oplossing is, maar dat is een standaard reactie bij de wens om te slopen en blijkt vaak onwaar. Dat de sloop optie, op korte termijn, de goedkoopste is geloof ik graag, maar waarom kan de historische gevel van het pand dan niet bewaard blijven? Diverse projecten in de stad, zoals de herontwikkeling van het Dillenburgblok in Feijenoord en Kaap Belvedère op Katendrecht, hebben aangetoond dat het behouden van karakteristieke gevels vruchten afwerpt. Dat moet op deze plek ook mogelijk zijn.

20130615-091901.jpgVoorgestelde situatie. Foto: Jan van Helleman

In 2010 schreven wij al dat het slopen van cultureel erfgoed ongehoord is en net als toen doen wij nu ook een oproep aan de politiek om deze onnodige sloop tegen te houden. Ingrepen in een beschermd stadsgezicht dienen uiterst voorzichtig aangepakt te worden en daar is bij dit plan totaal geen sprake van. Terug naar de tekentafel dus!

4 gedachten over “Stop de sloop!

  1. Wat moeten/gaan we hieraan doen. Ik ben zelf niet zo handig met de computer, maar iets met handtekeningen? En dan aanbieden aan Aboutaleb, de goede man komt zelf uit een oude stad.

  2. Geloof er niks van dat niet op z’n minst de gevels zijn te redden en ook niet dat het nieuwbouw de duurzame kwaliteit en detaillering zal krijgen die er nu staat. Zie dit project van mijn bureau op Katendrecht (alleen gevels en bouwmuren en fundering hergebruikt): https://www.facebook.com/media/set/… en ben ik nu voor 11 panden van 5 lagen hoog in Rotterdam West ook aan het doen met een veel lager huuropbrengstperspectief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.