RTM XL WeekUp 8: Nieuw leven voor de Fenixloodsen

Door Dirk Schennink

Het zal niemand ontgaan zijn, Katendrecht is ‘hot’. De transformatie die de wijk de afgelopen jaren heeft ondergaan heeft in 2012 geresulteerd in het winnen van de Gulden Feniksprijs in de categorie gebiedstransformatie en op dit moment is de wijk genomineerd voor de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling. Maar dit alles betekent niet dat de wijk al af is, want nieuwe plannen dienen zich alweer aan. Een voorbeeld hiervan is de herontwikkeling van de karakteristieke Fenixloodsen.

Waar vroeger nootjes, aluminium, tin en koper op werden geslagen zullen over een aantal jaren honderden mensen wonen, werken en winkelen. Dat is het idee dat Proper-Stok, de ontwikkelaar, vorige week tijdens een inspiratiesessie naar voren bracht. Tijdens deze sessie werden een aantal interessante nieuwtjes over de herontwikkeling van de Fenixloodsen naar voren gebracht.

Fenixloods 1
Fenixloods 1, foto van Proper-Stok

Woningen
Als alles volgens plan verloopt moet de (ver)bouw(ing) van Fenixloods 1 eind 2014 van start gaan. Het idee is om in en op deze loods ca. 250 woningen te realiseren, de zogenaamde Felixlofts, maar dit getal is afhankelijk van de door de kopers gekozen woninggrootte. Het kunnen er dus iets meer of iets minder worden. De andere loods zal een soortgelijk programma krijgen, maar met die ontwikkeling wordt gewacht tot de eerste loods opgeleverd is.

De verdere interessante feiten zijn hieronder opgesomd:

 • Aan de Rijnhavenzijde worden woon/werkwoningen gerealiseerd, waarbij de plint gebruikt moet worden voor winkels, restaurants, etc.
 • Grote vrijheid m.b.t. de gewenste grootte van de woning (40m2 tot ….m2)
 • De woning kan bestaan uit naast elkaar of boven elkaar gelegen units of een combinatie van beide
 • Oplevering is geheel casco tot volledig afgewerkt
 • Kopers kunnen per woning zelf bepalen waar de leidingen en badkamer komen
 • Iedereen heeft de beschikking over een groot balkon
 • Er wordt een grote daktuin gerealiseerd. Keuze is nog of deze (semi) openbaar wordt of niet, afhankelijk van de wens van de kopers
 • Goed nieuws voor mensen zonder auto: afnemen van een parkeerplaats is niet verplicht

Plint en omgeving
Naast woningen zal er ook een groot programma aan voorzieningen in de loods gerealiseerd worden. Vast staat dat de circusopleiding van Codarts en Circus Rotjeknor er in ieder geval gehuisvest zullen worden en daarnaast zal Kantine Walhalla, de grote broer van Theater Walhalla, in deze loods blijven zitten. Een verdere indeling en invulling van de ruimte wordt echter zoveel als mogelijk vrijgelaten. Er zal in ieder geval genoeg plaats zijn voor winkels, restaurants en evenementen zodat dit gedeelte van Katendrecht en het aangrenzende Deliplein nog meer zullen gaan bruisen!

Fenixloods van binnen
De binnenkant van de Fenixloodsen, foto van Proper-Stok

Hieronder nog een kleine opsomming van feiten:

 • In totaal is er 7.000m2 beschikbaar voor voorzieningen
 • De voorzieningen zullen zowel vanaf de straatzijde als vanaf een inpandige passage te bereiken zijn
 • Er zullen geen grote (winkel/restaurant) ketens gevestigd worden
 • Er bestaat interesse om er een kleine brouwerij + café te vestigen
 • De eerder verwijderde havenkranen komen terug aan de Rijnhavenzijde
 • Met de herinrichting van de buitenruimte rondom de loodsen zal gestart worden voor de loodsen zelf herontwikkeld worden

Kortom: een mooie ontwikkeling waar Katendrecht en eigenlijk heel Rotterdam trots op mag zijn. Hopelijk kunnen we snel de eerste renders van het project tegemoet zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.