RTM XL WeekUp 7: It’s all about Coolsingel!

Door Tim de Bruijn

De Coolsingel was zondag weer prachtig in beeld tijdens de Rotterdam Marathon. En hoewel de kans op een huldiging dit voorjaar voor Feyenoord op de Coolsingel nu erg klein lijkt, zullen ook deze week spannende dingen gebeuren bij de Coolsingel. Er wordt namelijk gestart aan twee grote bouwprojecten op en nabij de Coolsingel.

Impressie Cool63 en het vernieuwde Stadhuisplein, Allies and Morrison Architects.

Op de hoek Coolsingel/Stadhuisplein zal na de gedeeltelijke sloop van de bestaande bebouwing gestart worden met de bouw van Cool63 naar ontwerp van Allies and Morrison Architects. Hier komen woningen en winkels waaronder een grote Saturn als nieuwe publiekstrekker. Gekoppeld aan dit project zullen in 2015 de twee horecapaviljoens die tussen Coolsingel en Stadhuisplein staan verdwijnen waardoor er weer een relatie ontstaat tussen Stadhuisplein en Stadhuis. De horeca komt onderin de nieuwbouw van Cool63 te zitten. Ook de overige horeca aan de noordkant van het plein krijgt een grondige upgrade met een serre voor de bebouwing en een nieuwe indeling van de terrassen. Het plein krijgt bovendien een nieuwe inrichting in de ‘Rotterdamse Stijl’ zoals we die ook elders in de stad zien.

Impressie nieuwe inrichting Stadhuisplein na nieuwbouw.

Even verderop, achter het Stadhuis, wordt deze week officieel begonnen met de bouw van het Timmerhuis. Een flink gebouw naar ontwerp van OMA, het bureau van de beroemde Rem Koolhaas, in Rotterdam ook bekend van de Kunsthal, De Rotterdam en het ontwerp voor FORUM Rotterdam. In het Timmerhuis zal het stadskantoor terugkeren. Belangrijker is dat er ook woningen in het project worden gerealiseerd. Onduidelijk is nog of de stadswinkel op de begane grond wordt gevestigd, zoals de bedoeling was, of dat er andere voorzieningen op de begane grond komen. De nieuwe woningen zijn uiteraard een meer dan welkome verdichting van de binnenstad.

Timmerhuis, afbeelding OMA, Office for Metropolitan Architecture.

Een gedachte over “RTM XL WeekUp 7: It’s all about Coolsingel!

  1. Goed nieuws voor Rotterdam. Echter, zal het plein dezelfde ‘stijl’ hebben als de lijnbaan e.d. (en dan met name het natuurstenen-gedeelte)? Dit was volgens mij geen succes gebleken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.