RTM XL WeekUp 5: Rotterdam en water

door Stefan Klingens (Twitter)

Rotterdam heeft, net als de rest van Nederland, een bijzondere band met het water. Waar bijna 700 jaar geleden een kleine nederzetting ontstond bij een dam in de Rotte, is nu de Markthal in aanbouw en is deze ‘Stadsdriehoek’ nog altijd een belangrijk centrumgebied van de stad.

Singelplan
In de 19e eeuw, toen de inmiddels zeer dichtbebouwde Stadsdriehoek uit zijn voegen begon te barsten, ontstonden er ook gezondheidsproblemen. De hygiënische omstandigheden waren zeer slecht en dat resulteerde in 1832 tot de cholera-epidemie.

Architect Willem Nicolaas Rose was in die tijd nauw betrokken bij de stadsuitbreiding en ontwierp het Singelplan met als doel een betere waterhuishouding en om de hygiënische omstandigheden te verbeteren. De prachtige singels die Rotterdam nu kent, zoals de Westersingel, Bergsingel en Noordsingel zijn allemaal ontworpen door Rose.

Ondergrondse waterbergingen
Vandaag de dag is de stad verder verdicht geraakt en hoewel het prachtig zou zijn om de Goudsesingel en de Coolsingel weer in ere te herstellen is daar helaas niet altijd meer de ruimte voor. Toch heeft de stad extra capaciteit nodig om het water te bergen. Niet alleen door verdichting van de stad, maar ook door de toenemende neerslagintensiteit door klimaatverandering. Rotterdam heeft een praktische oplossing gevonden: ondergrondse waterbergingen. Een paar jaar geleden werd tezamen met de Museumparkgarage de grootste ondergrondse waterberging van Nederland opgeleverd. Tijdens hevige regenbuien kan deze berging tot 10 miljoen liter water opvangen, om daarna langzaam af te voeren via het riool. En wie straks over het nieuwe Kruisplein naar het Centraal Station loopt, loopt ook over een grote waterberging. Bovenop de parkeergarage wordt momenteel nog een ondergrondse berging aangelegd die de Westersingel moet ontlasten.

Waterpleinen
Behalve ondergrondse waterbergingen heeft Rotterdam ook kleinere oplossingen gevonden om overtollig regenwater tijdelijk op te slaan. Met behulp van waterpleinen kan op kleine schaal het water uit de omgeving worden opgevangen. Afgelopen najaar werd in Spangen het eerste waterplein opgeleverd (Bellamyplein) en inmiddels is het tweede waterplein op het Benthemplein in aanbouw. Dit plein vangt straks het regenwater van de omliggende bebouwing op, zoals het David Lloyd Fitnesscentrum en het Zadkine College. Bij hevige regenval verandert het plein tijdelijk in een grote plas en een paar uur na de stortbui is het plein weer geschikt om te basketballen, skaten of om rond te wandelen.

Rotterdam doet er dus alles aan om nu en in de toekomst zo min mogelijk overlast te hebben van overvloedige regenval. De singels van Rose zijn dus nog steeds van onschatbare waarde!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.