RTM XL WeekUp: Wonen in een skyline, kan dat?

Door Tim de Bruijn (Twitter)

Lekker bekkende, vlotte stellingen. In discussies en debatten worden ze natuurlijk veel gebruikt, maar dat maakt ze nog niet waar! De komende tijd zullen we er enkele behandelen in de WeekUp. Vandaag: ‘Mensen maken de stad, niet de gebouwen’ en daaraan gekoppeld ‘In een skyline kun je niet wonen’.

Mensen maken de stad, niet de gebouwen. Hoe lekker het ook klinkt, die stadmakende mensen hebben toch echt gebouwen nodig. Om te wonen, te werken, te ondernemen, te feesten, noem het maar op, gebouwen heb je nodig. Je kan wel een heleboel mensen bij elkaar zetten maar zonder gebouwen maakt dat nog geen stad! Andersom kun je ook een heleboel gebouwen bij elkaar zetten zonder mensen maar dat wordt ook geen stad. Gebouwen zijn de belangrijkste voorwerpen voor mensen om hun stedelijke omgeving vorm te geven. Gebouwen maken de ruimte en geven de ruimte. De kunst is om de gebouwen zo te plaatsen en te ontwerpen dat ze zo veel mogelijk ruimte scheppen om mensen stad te laten maken. En: hoe meer gebouwen en hoe meer mensen, hoe meer stad.

Vergelijkbaar is de stelling ‘In een skyline kun je niet wonen’ die ik al vaker ben tegengekomen. Die is om dezelfde redenen onzin en is ook gewoon niet waar. Zeker in Rotterdam kun je juist in de skyline wonen. Wat zijn die mensen in New Orleans, Montevideo, Red Apple en al die andere woontorens anders aan het doen? Kortom, hoe mooi de stelling ook, dat maakt hem nog niet waar. Binnenkort meer stellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.