RTM XL WeekUp: Hoogbouwgeschiedenis.

Rotterdam, maandag 4 maart 2013

Vanaf vandaag komt RTM XL elke maandagochtend met de WeekUp. Een frisse, vrolijke en/of positieve start van de week, uiteraard altijd over Rotterdam.
Afgelopen dinsdag stond er in het AD Rotterdams Dagblad een artikel over de dreigende sloop van het faculteitsgebouw van het Erasmus MC. Het gebouw is sinds 2009 een gemeentelijk monument en onderdeel van de Rotterdamse en de Nederlandse hoogbouwgeschiedenis. Aanleiding om die hoogbouwgeschiedenis eens onder de loep te nemen. Wat waren ooit de hoogste gebouwen van Rotterdam en Nederland?

De hoogbouwgeschiedenis begon voor Rotterdam en Nederland in 1898 met de bouw van Het Witte Huis, in navolging op de geboorte van de ‘skysraper’ in Chicago in 1885. Het Witte Huis was gelijk het hoogste kantoorgebouw van Europa met 43 meter. Veel mensen vonden de toren te groot, het was megalomaan en veel te ‘Amerikaansch’.

Na Het Witte Huis volgden de GEB Toren bij Coolhaven in 1931 met 61m, de TU Delft Faculteit van 90m in 1969 en de Faculteit Erasmus MC datzelfde jaar met 114,3m. Deze hielt lang de titel van hoogste toren in handen maar werd toch van de troon gestoten in 1991 door de Delftse Poort van 151,4m. In 2005 volgde Montevideo met 152,3m en tot slot het huidige hoogste gebouw van Nederland de Maastoren uit 2010 van 164,8m hoog.

Andere noemenswaardige torens zijn trouwens de Hofpoort aan het Hofplein en de WTC toren op het Beursgebouw. De Hofpoort (toen Shell-toren) werd destijds door wethouder Mentink smadend ‘de laatste erectie van het grootkapitaal’ genoemd omdat Shell hiermee een zeer prominente plek in de stad in nam. Later werd Mentink trouwens de eerste voorzitter van de Stichting Hoogbouw. De WTC toren wordt als opmaat gezien van de grote hoogbouwgolf waaraan we onze nu beroemde skyline te danken hebben, mede omdat hij door zijn sierlijke uiterlijk hoogbouw breder geaccepteerd maakte.

Wat de volgende hoogste toren van Rotterdam wordt is nog niet bekend. Kanshebbers zijn de Zalmhaventoren (188m) of het Peter Stuyvesant Building (ongeveer 175m). Nu dreigen we met het Faculteitsgebouw Erasmus MC een belangrijke schakel in onze hoogbouwgeschiedenis kwijt te raken. Laten we dus hopen dat er een manier gevonden wordt om deze toren voor Rotterdam te behouden.

Alle hoogste gebouwen van Nederland op een rijtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.