RTM XL WeekUp: Bouwen aan een post-crisisfundament

Crisis, crisis en nog eens crisis. Mensen die zich storen aan de grote bouwprojecten in Rotterdam hebben er een goede reden bij gekregen om te ageren tegen de bouwambities van de stad Rotterdam. Maar ik zeg kansen, kansen en nog eens kansen!

Natuurlijk heeft de crisis een grote invloed op de bouw. In heel Nederland (en zelfs grote delen van de wereld) dus ook in Rotterdam is het lastig om nieuwe projecten van de grond te krijgen en dus wordt er minder gebouwd en zal er ook de komende jaren minder gebouwd worden. Dit zal echter niet eeuwig duren, ooit zal er weer volop gebouwd gaan worden.

Deze periode van crisis is daarom een kans voor de stad om een goed fundament te leggen voor nieuwe ontwikkelingen in de toekomst. En dat goede fundament bestaat uit bijvoorbeeld een aantrekkelijke buitenruimte (meer groen!), het op hoger niveau brengen van voorzieningen (niet kapotbezuinigen) en het zorgen dat regelgeving een aantrekkelijke stad niet teveel in de weg staat. Juist nu moet de stad investeren in de binnenstad en de wijken om na de crisis ten volste te kunnen profiteren van een opleving. Dat gevelterrasjes vanaf dit jaar zijn toegestaan voor horeca en winkels zonder vergunning is een goed voorbeeld van hoe je de stad met eenvoudige ingrepen aantrekkelijker kunt maken voor ondernemers en bewoners.

Ik verwacht daarnaast van het stadsbestuur een stevige visie en ambitie voor het post-crisis tijdperk. De urgentie van meer inwoners voor de dunbevolkte binnenstad blijft onverminderd groot. (Zie mijn artikel over het belang van die dichtheid.) Het is nu even lastig om op dit vlak stappen te zetten maar we moeten als stad wel zorgen dat die ambitie na de crisis alsnog en beter dan ooit wel waargemaakt kan worden. We moeten dus zorgen dat de plannen klaar liggen.

En natuurlijk moet er gekeken worden naar hoe we nu om moeten gaan met projecten die niet van de grond komen. Braakliggende stukken stad, mensen die tussen wal en schip vallen op de woningmarkt, achterstallig onderhoud… het zijn allemaal zaken die nu aandacht verdienen. Maar door deze problemen voor de korte en middellange termijn mag niet die stip aan de horizon uit het oog verloren worden. Een Rotterdam zonder (groei-) ambitie voor de lange termijn is namelijk Rotterdam onwaardig!

Bouw van de Markthal komt op stoom.

Door Tim de Bruijn (Twitter)

Een gedachte over “RTM XL WeekUp: Bouwen aan een post-crisisfundament

  1. Prima stukje weer Tim. Dat ontwikkelingen nu (even) moeilijker gaan is geen reden om in de wachtstand te gaan zitten totdat de crisis voorbij is. Men moet zich goed positioneren zodat als de economie aantrekt men in Rotterdam goed daarop kan inspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.