Grenzeloze inspiratie

Hoe kunnen we met zo min mogelijk geld nog meer leuke en verrassende evenementen in Rotterdam organiseren? RTM XL zocht inspiratie in het buitenland!

Rotterdam is dé evenementenstad van Nederland en ook de laatste jaren zijn er weer vele leuke nieuwe evenementen ontstaan. Vaak klein begonnen, maar uiteindelijk uitgegroeid tot een waar begrip en niet meer weg te denken uit de stad. Wie heeft er niet iets unieks op de Swanmarket gekocht, een pul bier gedronken in de Biergarten of iets lekkers gegeten op de Rue des Crêpes? Kortom: stuk voor stuk geweldige evenementen waar we als Rotterdammers trots op kunnen zijn!

Ook de toekomst ziet er goed uit. Het aantal ingediende plannen voor het Stadsinitiatief 2013 waarbij de nadruk op muziek, lifestyle of kunst ligt geeft aan dat het voor de Rotterdammers nog vaker feest mag zijn.

Om de geest nog wat verder te prikkelen en om aan te tonen dat leuke projecten niet altijd veel geld hoeven te kosten hebben wij een aantal leuke voorbeelden in het buitenland gevonden.

Culinair avontuur
Aan Brick Lane, in de Londense upcoming wijk Spitalfields, staat een onopvallende parkeergarage. In zoverre niets bijzonders. Tot het weekend aanbreekt. Op zondag wordt de begane grond van de garage namelijk omgetoverd tot een multicultureel eetwalhalla! Mensen uit de buurt kunnen een kraampje huren om er hun zelf gemaakte maaltijden aan te bieden. Van Ethiopisch en Lets tot Maleisisch en Peruaans, je vindt het allemaal naast elkaar. Lekker eten tegen betaalbare prijzen. Zoiets is voor Rotterdam, met zijn multiculturele bevolking, ook geweldig! In de wintermaanden bijvoorbeeld in de oude tramremise op de Nieuwe Binnenweg en in de zomer op het Heemraadsplein. Waarom niet?

Brick Lane Market
Bron: Foodpunk

The Arches
Onder het centraal station van Glasgow, de grootste stad van Schotland, liggen The Arches. Hier smelten theater, film, bands, dj’s, eten én kunst samen tot een groot cultuurparadijs. Het bijzondere aan dit concept is dat de kunsttentoonstellingen gefinancierd worden vanuit de opbrengsten die de andere segmenten genereren. Vooral grote dance-evenementen zorgen voor veel opbrengst, waardoor en dus geen subsidie vanuit de gemeente nodig is om The Arches in leven te houden. Zo krijgen bijzondere en opkomende artiesten de kans om te exposeren en tegelijkertijd blijft een bezoek aan een tentoonstelling voor de bezoeker laagdrempelig, doordat er vaak geen entree geheven hoeft te worden. Dat dit een succesformule is blijkt wel, The Arches bestaat dit jaar al 21 jaar!


Bron: Wantickets

Muziek voor niks
Hoe zorg je er als onbekende muzikant voor dat je een plek hebt om, gratis en zonder verdere verplichtingen, op te kunnen treden? Een poppodium afhuren is te duur en een café vaak te klein. In Londen hebben ze daar een oplossing voor gevonden op een niet zo voor de hand liggende locatie, namelijk onder een snelwegviaduct. Er is een simpele afscheiding gemaakt om de kou buiten te houden, binnen staan wat stoelen en afgedankte banken, er is een kleine bar en natuurlijk staat er een podium. De sfeer is er gemoedelijk en de muziek is erg goed. Bijkomend voordeel is dat er op een dergelijke plek geen overlast ontstaat voor omwonenden, want die heb je natuurlijk niet onder een snelweg. Watt-perikelen zijn dus uitgesloten. Voor een klein bedrag kan zoiets ook in Rotterdam gerealiseerd worden. Denk bijvoorbeeld eens aan de parkeerplek onder de Willemsbrug op het Noordereiland. Wie durft?

Podium Londen 

Stadsinitiatief
Dit zijn maar een paar kleine voorbeelden, maar zo zijn er nog tal van initiatieven en plekken in Rotterdam waar interessante dingen kunnen gebeuren zonder dat daar een grote investering tegenover hoeft te staan. Aan creatieve Rotterdammers geen gebrek!

Misschien is het dan ook een idee om de miljoenen die voor het Stadsinitiatief gereserveerd zijn de komende jaren niet aan een paar grote partijen te schenken, maar aan meerdere kleine initiatiefnemers. Want niet alles hoeft miljoenen te kosten. Zo onstaan er op meerdere plekken ‘hotspots’ die weer een positieve uitwerking op de wijk hebben. Dit alles vraagt buiten de creativiteit van de Rotterdammers wel om de nodige medewerking vanuit de gemeente. Denk hierbij aan een flexibeler vergunningenbeleid, een snelle doorlooptijd van vergunningsaanvragen en buiten de gebaande paden durven denken. Maar ik weet zeker, dit soort kleine projecten hebben een grote invloed op de stad. Samen kunnen we Rotterdam steeds leuker maken!

Dirk Schennink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.