2012: Positiever in de stad staan!

Op vrijdag 20 januari was Tim de Bruijn 1 van de 3 gastsprekers bij de Lancering van het online Rotterdamse tijdschrift Vers Beton (www.versbeton.nl). Hieronder de bijdrage zoals die daar is uitgesproken.

Nederlanders hebben klagen tot een ware kunst verheven, en ik denk Rotterdammers in het bijzonder. Ja als we in Rotterdam op 1 vlak van cultuur hoog scoren dan is het wel op de klaagcultuur. Ik denk echter dat we de stad daarmee vaak veel te negatief op de kaart zetten. Dit gebeurt zeker sinds de opkomst van Leefbaar meer dan ooit. Bestuurders die doodleuk op de nationale TV lijstjes opsommen waarin Rotterdam slecht scoort, ondersteund door beelden van dichtgetimmerde huizen en opgeschoten hangjongeren. Ja, zo maak je Rotterdam voor niet Rotterdammers wel erg onaantrekkelijk! Daar kan geen city marketing campagne meer tegenop!


En dat even los van of kritiek terecht of onterecht is, het is ‘bedrijfstechnisch’ gezien niet erg handig om de vuile was pontificaal buiten te hangen. En laten we wel wezen, problemen heeft elke stad, maar stiekem is Rotterdam natuurlijk gewoon een geweldige stad om in te wonen of te bezoeken! Dat bewijzen wij deze avond ook maar weer eens met z’n allen.

Ik wil daarom dit moment benutten om eens stil te staan bij de positieve ontwikkeling die Rotterdam al jaren doormaakt, want we komen van ver en er is al erg veel bereikt. Vijfentwintig jaar geleden was het Weena nog een lege vlakte met parkeerplaatsen en een hertenkamp. Nu is het 1 van de belangrijkste zakengebieden van Nederland en weer volop in ontwikkeling. Twintig jaar geleden was er nog geen Erasmusbrug en was Kop van Zuid nog een verlaten havengebied. Nu is de Kop van Zuid met de brug 1 van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en voor vele steden een schoolvoorbeeld van succesvolle stadsontwikkeling. Vijftien jaar geleden ging je nog vooral naar De Meent om een uitzendbureau of een reisbureau te bezoeken. Nu is het misschien wel de meest levendige stadsstraat van Rotterdam. Tien jaar geleden was het Wijhaveneiland nog een verlaten kantorengebied, nu wonen er enkele duizenden mensen die op hun beurt weer de restaurants in de omgeving bevolken. Op de plek waar de stad is ontstaan lag een paar jaar geleden nog een ondergrondse parkeergarage met een betonplaat erop. Nu bouwen we daar de Markthal! Gisteren moesten we het nog doen met Rijnmond.nl. Maar vanaf vandaag hebben we Vers Beton!

Nog een concreet voorbeeld. Rond de Binnenrotte zijn de afgelopen 10 jaar behoorlijk wat woningen gebouwd, en we kennen waarschijnlijk allemaal de metamorfose die de stad daar heeft ondergaan. Ik ben hier zelf 3 jaar geleden gaan wonen en sindsdien zijn er maarliefst 21 horecagelegenheden bijgekomen en slechts 6 verdwenen. Nettowinst: 15. En het lijkt er nog niet op dat deze ontwikkeling stopt, komende maanden komen er aan de Botersloot weer 2 bij.

Ik kan nog wel even doorgaan met positieve voorbeelden, zoals de ene na de andere buitenruimte die een, vaak groenere, kwaliteitsimpuls krijgt, maar daar heb ik helaas de tijd niet voor. Wat echter mooi is om te zien is dat de positieve ontwikkeling ook blijkt uit de bezoekersaantallen van de stad. Wat betreft toerisme was 2011 voor Rotterdam op veel vlakken een recordjaar! Vele attracties en musea hadden niet eerder zoveel bezoekers en het totaal aantal hotelovernachtingen is fors toegenomen, ondanks de slechte zomer. Er zijn dan ook volop plannen voor nieuwe hotels en hostels. Blijkbaar weten toeristen en dagjesmensen Rotterdam steeds beter te vinden en dat is natuurlijk een positief signaal.

Kortom, ik ben erg positief over de ontwikkeling van Rotterdam en ik vind dat we daar als Rotterdammers samen echt wel wat meer en wat vaker openlijk trots op mogen zijn! We mogen best wat vaker pontificaal de schone was uithangen. Rotterdam mag gezien worden en het wordt hier gewoon steeds leuker. En als we meer mensen van buiten Rotterdam daarvan kunnen overtuigen dan kunnen we die positieve ontwikkeling de komende jaren gewoon verder doorzetten. Wij zijn daarvoor allemaal ambassadeur van de stad.

Ik roep daarom iedereen op om in 2012 positiever in de stad te staan. Geniet van de mooie dingen die Rotterdam te bieden heeft. Ga wat vaker uit eten, bevolk de straten, terrassen en andere voorzieningen. Bezoek de vele mooie musea die we hebben. De stad wordt gemaakt door zijn inwoners en dat zijn wij. En wij zijn natuurlijk allemaal superleuk dus Rotterdam is dat ook!

Ik dank u voor de aandacht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.