Sloophamer in cultureel erfgoed

Vandaag gaat de sloophamer in de laatste monumentale gebouwen aan de Oranjeboomstraat in Rotterdam-Zuid. Beeldbepalende trapgevels, ornamenten en ambachtelijk houtsnijwerk gaan hiermee voor altijd verloren.

Ondanks het feit dat cultuurhistorisch onderzoek van Bureau Monumenten heeft uitgewezen dat de gebouwen van hoge cultuurhistorische waarde zijn, zet woningbouwvereniging Woonstad Rotterdam de sloopplannen rücksichtslos door. Woonstad verschuilt zich achter het feit dat het economisch niet haalbaar zou zijn om de panden te behouden. Terwijl zorgvuldige renovatieprojecten van Woonstad op onder andere Katendrecht en het recent opgeleverde Dillenburgblok juist hebben bewezen aanjager te zijn voor succesvolle wijkontwikkeling.

Tegelijkertijd blijkt dat nieuwbouw in de wijk slecht wordt verkocht en dat juist karakteristieke gebouwen in trek zijn in de markt. Cultuurhistorische bebouwing is van groot belang voor de identiteit van de wijk en van de stad. Deze gebouwen geven de buurt authenticiteit, zorgen voor continuïteit van het collectieve geheugen en aanjager voor cultuur en levendigheid. De aanwezigheid van beeldbepalende historische gebouwen zorgt ervoor dat nieuwbouw beter in de markt te zetten is. Bovendien sluiten behoud en herontwikkeling aan bij de ambitieuze duurzaamheiddoelstellingen van Rotterdam.

Er is in de laatste decennia al veel gesloopt en vervangen door goedkope sociale woningbouw. Het laatste wat nu nog herinnert aan de rijke historie van de wijk Feijenoord en de Oranjeboomstraat dreigt nu verloren te gaan. Een bewoner van de wijk reageert verontwaardigd op dit nieuws: “Als we alles maar slopen, hoe kunnen onze kinderen zich de stad dan nog herinneren zoals die vroeger was?”.

Deze gang van zaken is tekenend voor de situatie in Rotterdam van dit moment. Er wordt veel gesproken over politieke ambities voor het behoud van cultuurhistorische gebouwen en zorgvuldige stadsontwikkeling. Maar in de praktijk wordt er nog te onachtzaam omgegaan met cultureel erfgoed. De kracht van de aantrekkelijke stad is juist de combinatie tussen historisch en modern.

De vraag is wie zich nog verantwoordelijk voelt voor het behoud. Wie houdt de sloop nu nog tegen voor het te laat is?
RTM XL roept het stadsbestuur en Woonstad Rotterdam op de sloop tot nader orde uit te stellen. Dan kan op zijn minst onderzocht worden of er buiten Woonstad marktpartijen zijn die wel interesse hebben in herontwikkeling van de betreffende panden. Aangezien er nog geen concreet bouwplan ligt voor deze locatie, is er geen reden om haast te maken met de sloop en ligt een zorgvuldige afweging van de mogelijkheden voor de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.